Wędzony węgorz na blinie ziemniaczanym

Wędzony węgorz na blinie ziemniaczanym

Składniki:

Węgorz

  • 1 wyfiletowany, spakowany próżniowo wędzony węgorz od zaprzyjaźnionego rybaka

Blin ziemniaczany

  • 350 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 55 g mąki pszennej typ 450
  • 120 g cr?me fraîche
  • 50g masła
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • sól morska

Majonez wasabi

  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego
  • 8 g wasabi w proszku

Salsa ze szparagów małosolnych i ogórka małosolnego

  • szparagi małosolne
  • ogórki małosolne
  • cebula
  • oliwa szczypiorkowa
  • łyżeczka miodu gryczanego

Sposób przygotowania:

Węgorz

  1. Wyfiletowaną, wędzoną rybę podgrzewamy przez 12 minut w 45°C.

Blin ziemniaczany

  1. Ziemniaki w mundurkach pieczemy na soli przez 45 minut w 170°C.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Następnie obrane, przetarte ziemniaki mieszamy z żółtkami, ubitą pianą z białek i resztą składników.
  3. Gotową masę przekładamy do forem silikonowych i parujemy w piecu przez 18 minut w 95°C.
  4. Na koniec obsmażamy na maśle na złoty kolor.

Majonez wasabi

  1. Do miseczki dodajemy żółtko, sól, pieprz, musztardę, ocet i proszek wasabi.
  2. Energicznie mieszając, cienkim strumieniem wlewamy olej roślinny.
  3. Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji majonezu.

Salsa ze szparagów małosolnych i ogórka małosolnego

  1. Szparagi i ogórki małosolne siekamy z cebulką w brunoise.
  2. Następnie dodajemy oliwę szczypiorkową i łyżeczkę miodu gryczanego. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut, czekając aż smak dojrzeje.

autor: Marcin Budynek