Wanilia Mango

Wanilia Mango

KRUSZONKA ORZECH LASKOWY

Składniki:

- 30 g brązowy cukier

- 30 g masło

- 30 g mąka

- 30 g mąka migdałowa

- 30 g posiekane orzechy laskowe

Przygotowanie:

Cukier, masło oraz mąki wymieszać płaską łopatką. Kiedy masa będzie jednolita, przesiać. Do mieszanki dodać posiekane orzechy. Wszystko zamrozić w szokówce, pokruszyć na blaszce i piec w 160 C przez 12 minut.

KOSTKI MANGO

Składniki :

- 300 g mango

Przygotowanie:

Obrać i wyciąć 8 mm dyski. Odłożyć do momentu składania deseru.

KREM WANILIOWY

Składniki:

- 250 g mleko

- 50 g żółtka jajek

- 30 g śmietana w proszku

- 75 g drobny cukier

- 1 laska wanilii

- 60 g masa żelatynowa

- 400 g bita śmietana (miękka)

Przygotowanie:

Z głównych składników zrobić krem angielski. Dodać do niego masę żalatynową po rozpuszczeniu. Wszystko przełożyć do torby do szprycowania.

GORĄCY SOS CZEKOLADOWY

Składniki:

- 200 g mleko

- 100 g śmietana

- 200 g Ciemna Kuwertura Cacao Barry Extra-Bitter Guayaquil 64%

- 80 g Praliné Migdał & Orzech Laskowy Callebaut

Przygotowanie:

Wymieszać mleko ze śmietaną i podgrzać. Rozpuścić i dodać kuwerturę. Dodać praliny. Wszystko zblendować i utrzymywać w stanie - gorący.

ŻELKA MANGO

Składniki:

- 200 g puree z mango

- 35 g drobny cukier

- 7 g skrobia ziemniaczana

- 30 g masa żelatynowa

Przygotowanie:

Puree z mango podgrzać do 50 C. Dodać cukier i skrobię oraz doprowadzić do wrzenia. Dodać masę żelatynową. Rozsmarować w ramce 40x30 cm. Wyciąć 2 cm dyski.

autor: Luc Debove