Wanilia Mango
KRUSZONKA ORZECH LASKOWY
Składniki:
- 30 g brązowy cukier
- 30 g masło
- 30 g mąka
- 30 g mąka migdałowa
- 30 g posiekane orzechy laskowe
Przygotowanie:
Cukier, masło oraz mąki wymieszać płaską łopatką. Kiedy masa będzie jednolita, przesiać. Do mieszanki dodać posiekane orzechy. Wszystko zamrozić w szokówce, pokruszyć na blaszce i piec w 160 C przez 12 minut.
KOSTKI MANGO
Składniki :
- 300 g mango
Przygotowanie:
Obrać i wyciąć 8 mm dyski. Odłożyć do momentu składania deseru.
KREM WANILIOWY
Składniki:
- 250 g mleko
- 50 g żółtka jajek
- 30 g śmietana w proszku
- 75 g drobny cukier
- 1 laska wanilii
- 60 g masa żelatynowa
- 400 g bita śmietana (miękka)
Przygotowanie:
Z głównych składników zrobić krem angielski. Dodać do niego masę żalatynową po rozpuszczeniu. Wszystko przełożyć do torby do szprycowania.
GORĄCY SOS CZEKOLADOWY
Składniki:
- 200 g mleko
- 100 g śmietana
- 200 g Ciemna Kuwertura Cacao Barry Extra-Bitter Guayaquil 64%
- 80 g Praliné Migdał & Orzech Laskowy Callebaut
Przygotowanie:
Wymieszać mleko ze śmietaną i podgrzać. Rozpuścić i dodać kuwerturę. Dodać praliny. Wszystko zblendować i utrzymywać w stanie - gorący.
ŻELKA MANGO
Składniki:
- 200 g puree z mango
- 35 g drobny cukier
- 7 g skrobia ziemniaczana
- 30 g masa żelatynowa
Przygotowanie:
Puree z mango podgrzać do 50 C. Dodać cukier i skrobię oraz doprowadzić do wrzenia. Dodać masę żelatynową. Rozsmarować w ramce 40x30 cm. Wyciąć 2 cm dyski.
autor: Luc Debove