Szparagi z jajkiem i boczkiem na maślanym pieczywie
autor: Marcin Kaczmarek-Pielin
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 6 plastrów boczku surowego wędzonego
- 3 jajka kurze
- 3 kromki pieczywa
- sól piramidalna
- 50 g masła
- olej porowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pieprz grubo mielony
Konfitura z cebuli:
- 3 cebule białe
- 100 g masła
- 100 ml wina białego słodkiego
- 100 g cukru muscovado
- 1 łyżeczka kminku
- 50 ml oleju
Pieczywo:
- 400 g mąki pszennej T550
- 7 g soli
- 25 g płatków owsianych
- 20 g słonecznika łuskanego
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdże świeżych
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Pieczywo:
Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w mleku delikatnie podgrzanym. W misce mieszamy mąkę z solą, ziarnami i gałką muszkatołową. Wlewamy do mąki mleczko drożdżowe i dokładnie mieszamy, wyrabiając ok. 3-4 minut. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość, to przekładamy na stół podsypany mąką i zagniatamy "na trzy", czyli z lewej do prawej, z prawej do lewej i od siebie do przodu. Formujemy bochenek i przekładamy ciasto do foremki lub koszyka podsypanego mąką. Odstawiamy ciasto do drugiego wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni. Chleb zwilżamy z wierzchu wodą, parujemy piekarnik i wstawiamy bochenek do pieca. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę do wystudzenia.
Konfitura:
Do garnka wlewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Po zrumienieniu wlewamy wino. Gdy odparuje alkohol, wsypujemy cukier. Po rozpuszczeniu, gdy zacznie delikatnie się karmelizować, dodajemy masło. Cały czas delikatnie mieszamy cebulę. Kminek prażymy na suchej patelni i dodajemy do cebuli. Całość dusimy, aż cebula będzie złota i miękka. Doprawiamy grubo mielonym pieprzem.
Danie:
Kromkę pieczywa przesmażamy na maśle do zrumienienia.
Szparagi obrane i umyte blanszujemy 3?4 minuty w osolonej wodzi z masłem i dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Następnie delikatnie przesmażamy, zawijamy je w boczek i przesmażamy na patelni po pieczywie. Jajko wbijamy do rondelka z gorącą wodą z odrobiną octu i soli.
Na grzance kładziemy szparagi w boczku, na nich łyżkę cebuli i na wierzch jajko. Posypujemy solą piramidalną i skrapiamy całość olejem porowym.