Przepis Sylwestra Lisa - Krem z kiszonej kapusty, żeberko marynowane, zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem

Przepis Sylwestra Lisa - Krem z kiszonej kapusty, żeberko marynowane, zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem

Krem z kapusty kiszonej

Składniki:

  • masło
  • cebula
  • czosnek
  • por biały
  • seler
  • pietruszka
  • seler naciowy
  • ziemniaki
  • kapusta kiszona
  • guma ksantanowa
  • wywar warzywny
  • pozostałe przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kminek, sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, pozostałe warzywa także drobno kroimy. Na maśle, w podanej kolejności, podsmażamy cebulę, a kiedy będzie słodka, dodajemy czosnek oraz pozostałe warzywa, a także przyprawy. Dodajemy wywar i dusimy do miękkości. W drugim garnku dusimy kapustę, również do miękkości. W następnej kolejności całość łączymy, gotujemy kilkanaście minut, dodatkowo doprawiamy i dodajemy gumę ksantanową dla lepszej konsystencji. Na koniec wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie, a całość miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku i gotowe.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • ziemniaki
  • boczek wędzony
  • czosnek
  • śmietana 20 proc.
  • jajka
  • pozostałe przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek świeży, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i boczek kroimy na cienkie plastry, następnie układamy w formie wyłożonej pergaminem. Następnie jajka i śmietanę miksujemy razem z przyprawami i ziołami. Gotową masą zalewamy ziemniaki i boczek. Całość pieczemy w piecu w temperaturze 160°C około 40 minut.

Żeberka wieprzowe

Składniki:

Solanka na sucho:

  • sól
  • cukier

Marynata:

  • sos worcester
  • czosnek
  • musztarda ostra
  • wino czerwone
  • pozostałe przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Żeberka zasalamy na około 30 minut. Następnie płuczemy, suszymy i marynujemy około 12 godzin. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 80°C kolejne 12 h. Wówczas będą soczyste i miękkie.