Przepis Pawła Suchenka - Pascha wielkanocna
Składniki:
- 1 kg twarogu,
- 500 g białej czekolady,
- 250 g masła,
- 100 g żółtek (5 średnich jaj),
- 60 g oleju,
- 170 g cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 50 g bakalii (dowolnych),
- 100 g rodzynek (namoczonych wcześniej w amaretto),
- 50 g posiekanych migdałów,
- kandyzowana skórka z pomarańczy,
- liofilizowane maliny.
Sposób przygotowania:
Wyjmij wszystkie potrzebne składniki z lodówki i pozwól im się ogrzać - powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem - pudrem i waniliowym ? ubij na puszystą masę, do której stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Zawartość połącz z twarogiem za pomocą miksera. Do otrzymanej masy serowej dołóż bakalie, migdały, skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj całość.
Masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą (może być gaza) i odstaw do lodówki na 12 godzin lub całą noc. Przed podaniem deseru roztop w naczyniu białą czekoladę z olejem. Polej nią paschę i zanim zastygnie, obsyp liofilizowanymi owocami.
Autor: Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola