Pierogi z krupniokiem, jabłkami i konfiturą cebulową

Pierogi z krupniokiem, jabłkami i konfiturą cebulową

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

100 g masła

2 wiejskie jaja

pół łyżki soli

ok. 180 ml gorącej wody

Farsz:

500 g krupnioka

180 g cebuli

3 ząbki czosnku

pół łyżki różowego pieprzu

łyżka suszonego majeranku

50 ml oleju

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu gruboziarnistego 

Prażone jabłka:

1 kg jabłek 

50 g masła

100 g cebuli

50 ml calvadosu

50 ml oleju roślinnego

łyżka ulubionego miodu

sok z połowy cytryny

doniczka świeżego majeranku

sól do smaku

Konfitura z cebuli:

800 g czerwonej cebuli

4 łyżki octu balsamicznego

100 ml czerwonego, wytrawnego wina

2-3 łyżki ulubionego miodu

spora łyżka domowej brusznicy

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól, cukier

 

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, roztopione masło i sól, następnie stopniowo wlewaj wodę tak, by wszystkie składniki się połączyły. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej wody), zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 min. Finalnie ciasto powinno być miękkie, gładkie i jednolite.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę, czosnek, sól oraz cukier. Usuń flak i dodaj kaszankę, kiedy zmięknie, smaż farsz około 5 minut. Dodaj suszony majeranek i różowy pieprz, zestaw z ognia i wystudź.
  3. Na oleju przesmaż cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodaj jabłka. Gdy się zrumienią, ale nadal będą w kawałkach, wlej na patelnię calvados, wymieszaj delikatnie i odparuj alkohol. Na koniec dodaj masło, miód i sok z cytryny. Smaż kilka minut, aż utworzy się jednolity sos. Spróbuj i dodaj ewentualnie miód lub sok z cytryny. Dopraw szczyptą soli i świeżym majerankiem.
  4. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w duże piórka. Na patelnię wlej olej, zeszklij cebulę. Podczas smażenia dodaj łyżeczkę soli oraz cukru. Gdy cebula zacznie mięknąć, wlej wino, ocet balsamiczny, miód, brusznicę, dodaj rozmaryn i wymieszaj zawartość patelni. Na koniec dopraw według własnego smaku dodatkową ilością octu, miodu oraz soli. Dekoruj świeżym jabłkiem i gałązkami majeranku.

autor: Magdalena Nowaczewska

fot. Radosław Kaźmierczak