Pierogi

Pierogi

Pierogi ze śliwkami i orzechami

 
Składniki:
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej 
  • ciepła przegotowana woda ok. 180 ml
  • sól
  • Nadzienie:
  • 250 g suszonych śliwek
  • 150 ml trójniaku lub czerwonego wina
  • 200 g orzechów laskowych
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • Do polania:
  • jogurt naturalny
  • miód 
  • masło
 
 
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, dolać niepełną szklankę wody, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
Chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.
Zawinąć w bawełnianą ściereczkę i odstawić, żeby ?odpoczęło?.
Suszone śliwki namoczyć w trójniaku, odstawić na godzinę.
Orzechy uprażyć na suchej patelni lub podpiec kilka minut w piekarniku. Jeszcze ciepłe zawinąć w ściereczkę i otrzeć ze skórki.
Posiekać, utrzeć z miodem, cynamonem i goździkami.
Śliwki odsączyć i każdą nadziać farszem orzechowym w miejsce pestki.
Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć niewielkie krążki.
Na każdy z nich nałożyć faszerowaną śliwkę, dokładnie zlepić i gotować we wrzącej wodzie kilka minut.
Na patelnię wrzucić kawałek masła. Rozgrzać mocno do momentu, aż będzie lekko brązowe.
Na gorące pierożki rozłożyć kilka łyżek jogurtu i polać obficie palonym masłem i miodem.