Ostry stek z grilla
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- dip śmietanowy Mlekpol z pomidorami, papryką i chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- koperek do dekoracji
- Ayran Mlekpol
Sposób przygotowania:
Szybkie, proste i tanie danie dla prawdziwych miłośników pikantnych potraw - ostry smak i wręcz idealnie wysmażone mięso - czy można chcieć więcej?
- Mięso wyjmujemy z lodówki ok. 2 godzin przed grillowaniem. Powinno mieć temperaturę pokojową. Polędwicę kroimy w plastry. Obieramy czosnek i ścieramy.
- Mięso dokładnie nacieramy czosnkiem, pieprzem, solą i ostrą papryką, a następnie skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i oliwą z oliwek.
- Bardzo mocno rozgrzewamy grilla i umieszczamy na nim steki. Grillujemy po 3-5 minut z każdej strony. Dekorujemy koperkiem.
- Wyjmujemy schłodzony Dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili. Polewamy polędwicę wołową.
- Danie podajemy z Ayranem marki Mlekpol.
Więcej inspiracji na: www.najlepszewkuchni.pl/dipy