Krem z awokado z kozim serem, orzech włoski
autor: Łukasz Konik
Składniki dla 2 osób:
- 2 szt. awokado (dojrzałe)
- 1/2 szt. papryczki chilli
- 0,4 l mleka kokosowego
- 1 szalotka
- 1 mały ząbek czosnku
- 0,1 kg roladki koziego sera
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2-3 łyżki oleju z dodatkiem masła
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Rozgrzać olej z dodatkiem masła. Dodać drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Całość zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę awokado. Smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać mleko kokosowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość zblenderować na krem.
Kozi ser pokroić w plastry. Na gorącej i wysmarowanej olejem z dodatkiem masła patelni smażyć krótko z obu stron kozi ser, tak aby się nie roztopił. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Lekko posiekać. Krem z awokado podawać z plastrami koziego sera z dodatkiem orzechów włoskich.