Jabłko/graviola/seler
Składniki:
Jabłko
- 2 jabłka Granny Smith
- 300 g wody
- 130 g cukru
- 30 g świeżej mięty
- 100 g soku z cytryny
Ciastko gruszkowo-bazyliowe
- 180 g mąki pszennej
- 45 g mąki migdałowej
- 7 g pdp
- 1 g sody
- 2 g pektyny
- 235 g cukru
- 215 g purée gruszkowego
- 70 g yuzu
- 20 g świeżej bazylii
Wegański pudding graviola yuzu
- 270 g purée z gravioli
- 30 g Vege Top
- 5 g pektyny NH
- 10 g cukru
- 60 g czekolady wegańskiej yuzu
Żel jabłko
- 750 g soku jabłkowego
- 30 g soku z cytryny
- 40 g cukru
- 12 g agaru
Granita z selera
- 150 g natki pietruszki
- 250 g korzenia selera
- 100 g soku z selera i pietruszki
- 350 g wody
- 70 g cukru
- 5 g świeżej bazylii
- 6 g świeżej mięty
- 40 g soku yuzu
- 35 g likieru Pernod
Espuma imbir
- 200 g mleka kokosowego
- 24 g imbiru
- 15 g stabilizatora do pianek
Kruszonka wegańska
- 125 g masła wegańskiego
- 125 g cukru
- 110 g mąki migdałowej
- zest z limonki
Sposób przygotowania:
Jabłko
- Jabłka kroimy, a z reszty składników robimy syrop.
- Wszystko łączymy i kompresujemy.
- Pozostawiamy do zinfuzjowania na 24 h.
Ciastko gruszkowo-bazyliowe
- Łączymy sok yuzu i purée.
- Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
- Pieczemy 10 min w 180 ?.
Wegański pudding graviola yuzu
- Mieszamy cukier z pektyną.
- Purée z gravioli łączymy z Vege Topem i podgrzewamy do 40 ?.
- Dodajemy cukier wymieszany z pektyną, a następnie zagotowujemy płyn, cały czas mieszając.
- Do masy wlewamy czekoladę, blendujemy i odstawiamy do stabilizacji.
Żel jabłko
- Łączymy wszystkie składniki i po zagotowaniu wylewamy na płasko do wystygnięcia.
- Po całkowitym wystudzeniu blendujemy.
Granita z selera
- Gotujemy wodę z cukrem i ziołami, potem odcedzamy i studzimy.
- Dodajemy resztę składników.
- Mrozimy.
Espuma imbir
- Wykonujemy infuzję mleka z imbirem.
- Do wystudzonego płynu dodajemy stabilizator do pianek i blendujemy.
- Następnie przelewamy do syfonu (dwa naboje) i odstawiamy na pół godziny do lodówki w celu ustabilizowania.
Kruszonka wegańska
- Wszystkie składniki łączymy i rozkładamy na blachę. Pieczemy w 170 ?.
- Na koniec rozdrabniamy.
autor: Katarzyna Arendarczyk