Filety z kurczaka w sosie z selera
Przepis dla 2 osób
Składniki:
- 400 g fileta z kurczaka
- odrobina mąki typu 00
- 200 g selera
- 50 g selera naciowego
- 80 g kaparów (najlepiej solonych)
- 30 g szczypiorku
- 70 g orzechów laskowych
- 1 cytryna, ok. 50 g
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczak:
Filety kurczaka pokroić w 0,5 cm plasterki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy, delikatnie obtoczyć plastry kurczaka w mące i smażyć na małym ogniu. Obrócić filety na drugą stronę, posolić i dodać odrobinę soku z cytryny rozcieńczonego wodą. Dobrze wymieszać, aby powstał sos, doprawić pieprzem, przykryć pokrywką i gotować przez 2 minuty.
Sos:
Selera obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Doprawić szczyptą soli, oliwą, kilkoma kroplami soku z cytryny, odrobiną pieprzu i dobrze wymieszać. Następnie przełożyć do naczynia do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym na 160°C przez około 45 minut. Przełożyć selera korzeniowego do blendera razem z dokładnie wypłukanymi i odsączonymi kaparami oraz posiekanym szczypiorkiem. Miksować, stopniowo dodając wodę, aż uzyskana zostanie pożądana konsystencja. Dodać odrobinę oliwy, trochę startej skórki cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwilę miksować. Przelać sos do sosjerki i dodać kilka pozostawionych kaparów oraz opcjonalnie odrobinę posiekanego szczypiorku. Nałożyć sos z selera korzeniowego na talerz i ułożyć na nim plastry kurczaka.
Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych "Zdrowie Na Talerzu" w Szkole Kulinarnej ASHANTI w Łodzi.