Chrzanówka wielkanocna
Składniki:
500 ml zakwasu barszczu białego
1.5 litra wody
pęczek lubczyku
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
2 cebule
pęczek koperku
200 g żebra wieprzowego wędzonego
100 g białej kiełbasy
śmietana 18% do zup i sosów
3-4 łyżki chrzanu tartego
2 łyżki masła
bułka wrocławska
10 jaj
4 łyżki oleju
pieprz
sól
4-5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Etap 1.
Warzywa umyj
PORADA: jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką
Warzywa (poza cebulą) wraz z lubczykiem, zielem angielskim i żeberkami umieść w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.
Gotuj 40 minut.
Etap 2.
Bułkę wrocławską pokrój w pajdki, każdą pajdkę opiecz na rozgrzanym oleju.
Cebulkę posiekaj, kiełbasę pokrój w talarki. Całość przesmaż na maśle, dodaj do gotującego się wywaru.
Jajka ugotuj na twardo (gotuj 8 minut w osolonej wodzie)
Etap 3.
Do wywaru dodaj zakwas barszczu białego oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Etap 4.
Na koniec dodaj chrzan, dobrze wymieszaj. Wyłącz.
Barszcz podawaj z jajkiem, śmietaną oraz knedlem. Obficie oprósz koperkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.