Chilli kurczak z woka
autor: Jan Kilański
Danie jest inspirowane singapurskim chilli krabem, tylko że zamiast kraba używamy
skrzydełek kurczaka, a zamiast cytrusów palone ogórki kiszone. Uwaga! Jemy rękoma, a
sos zgarniamy chlebem, najlepiej pampuchem!
Składniki:
Sos
- 50 g obranego czosnku
- 100 g umytego nieobranego imbiru
- 10 g bird eye chilli
- 150 g ogórków kiszonych
- 1 kg pomidorów śliwkowych
- 45 g cukru muscovado
- 40 g żółtek jajek
- 100 g sosu rybnego
- Kurczak
- 500 g skrzydełek kurczaka
- 1 l wody
- 200 g soli
- 75 g cukru
- chipsy z korzenia lotosu
- 100 g korzenia lotosu
- olej kokosowy
Garnisz
- liście świeżej kolendry
- drobno ścięta dymka
Przygotowanie:
Sos
Ogórki kiszone spalić na grillu. Na oleju przesmażyć do koloru pocięty drobno imbir. Dodać czosnek i również przesmażyć do koloru. Dodać cukier i rozpuścić go. Dodać spalone ogórki i sos rybny. Kiedy całość dobrze się skarmelizuje, dodać pozbawione skóry pomidory i zostawić na wolnym ogniu, aż całość zredukuje się o 1/3. Na końcu zblendować na gładką masę.
Skrzydła
Z wody, soli i cukru zrobić solankę. Włożyć skrzydła do solanki na 25 min. Następnie pozbyć się końcówek skrzydeł, spakować je próżniowo i gotować w cyrkulatorze 45 min w 90°C.
Chipsy
Olej nagrzać do 150°C. Korzeń lotosu umyć, pociąć na mandolinie i usmażyć do złotego koloru i chrupkości.
Finisz
Skrzydła smażymy w woku, a następnie podlewamy sosem i redukujemy go, aż zgęstnieje i zacznie się karmelizować, w woku powinno to trwać max 90 sekund, w ostatnich sekundach zagęszczamy żółtkiem. Danie wykańczamy dymką, kolendrą i chipsami.
Smacznego!
zdj. Anna Kryża