Sezam biały i czarny - nowości w ofercie Prymat GastroLine

Sezam biały i czarny - nowości w ofercie Prymat GastroLine

Nasiona sezamu kojarzą się przede wszystkim z kuchnią azjatycką i Bliskiego Wschodu. Delikatnie orzechowy smak sezamu nadaje orientalnym daniom oryginalny charakter.

Sezam biały lekko podprażony na suchej patelni nabiera jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu. Jest bazą to pasty tahini - niezbędnej do przyrządzenia hummusu. W kuchni polskiej sezam biały sprawdza się jako składnik panierek. Dodaje nie tylko chrupkości, ale też ciekawego smaku.

Sezam czarny ma intensywniejszy smak i aromat niż biały. Warto wiedzieć, że można go prażyć podobnie jak sezam biały.

Sezam biały, jak i czarny są popularnymi dodatkami do wypieków - zarówno jako składnik ciasta, jak i posypka do wypieków.

Oba rodzaje sezamu sprawdzą się doskonale jako element dekoracyjny - zarówno do dań kuchni orientalnej, jak i na przykład do fasolki szparagowej. Mogą być atrakcyjnym dodatkiem smakowo-dekoracyjnym do dań typu stir fry, makaronów, ryżu i sałatek.

Produkty dostępne w sklepie internetowym: https://prymatgastroline.pl/