Raport Dotykačka: Polski rynek gastronomiczny w 2023 roku
W pierwszym kwartale 2023 roku przeciętna polska firma gastronomiczna notowała przychody aż o 26% wyższe niż w 2022 roku (ponad 192 tys. zł), natomiast w trzecim kwartale wzrost rok do roku wyniósł 15% (251 tys. zł). Tradycyjnie, najlepiej radziły sobie restauracje, które notowały przychody wyższe niż rok wcześniej: o 21% w pierwszym kwartale (239 tys. zł) i o 12% wyższe w trzecim kwartale (325 tys. zł) oraz kawiarnie i cukiernie, które w 2023 roku zwiększyły przychody o ponad 25%. Przeciętna firma gastronomiczna wystawiła w 2023 roku od 10% do 4% więcej rachunków niż przed rokiem, natomiast średnia wartość rachunku wyniosła od 50 zł do 53 zł.
Pełna wersja Raportu Dotykačka: Polski rynek gastronomiczny w 2023 roku do pobrania ze strony www.dotykacka.pl