Odpowiedzialne zarządzanie odpadami spożywczymi ma duże znaczenie dla biznesu i środowiska
Ważną częścią biznesu gastronomicznego jest prawidłowe zarządzanie odpadami spożywczymi, prowadzone w duchu Ustawy o Odpadach oraz Rozporządzeniem Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych. Prawidłowe zarządzanie takimi odpadami zapewnia świadczenie wysokiej jakości usług gastronomicznych, bezpieczeństwo serwowanych potraw oraz bezpieczeństwo zdrowia klientów.
ReFood to partner, który zapewnia wsparcie w obszarze gospodarki odpadami spożywczymi z gastronomii, gwarantując jednocześnie kompletną, wymaganą prawnie dokumentację. Z zebranych odpadów ReFood produkuje zieloną energię elektryczną, przyjazną dla środowiska energię cieplną, surowce do produkcji biopaliwa oraz BIOnawozy. Zostając partnerem ReFood, punkt gastronomiczny nie tylko ma zapewnione wsparcie w obszarze zarządzania odpadami spożywczymi, ale staje się także aktywnym, ważnym ogniwem Gospodarki Obiegu Zamkniętego, przyczyniając się w ten sposób do ochrony klimatu i środowiska.