Lubczyk od Baziółka
Hodowany niegdyś w ogrodach starożytnej Grecji i Rzymu, dziś porywa w podróż do przeszłości i przywołuje wspomnienia spijanego z głębokiego talerza gorącego rosołu na bazie tradycyjnej receptury domu rodzinnego. Lubczyk rozgościł się w polskiej kuchni już kilka pokoleń temu i wciąż pełni w niej niezastąpioną rolę. Znany najbardziej jako główny składnik przyprawy maggi, odnajduje się świetnie dodany w formie świeżych łodyg. Zupy, marynaty, zapiekanki ? wszędzie tam podkreśla smak serwując z początku słodki smak, który przechodzi w lekką goryczkę. Oprócz szczypty korzennych aromatów, której zabraknąć nie może w żadnym wydaniu tradycyjnego bulionu, lubczyk dokłada do dań kwasy organiczne, minerały i przeciwutleniacze. Działa przeciwzapalnie i oczyszczająco, a na dokładkę wspomaga trawienie i poprawia apetyt.