Kuchenne naczynie do ciekłego azotu
Ciekły azot już na dobre zadomowił się w gastronomii jako bardzo skuteczny czynnik do chłodzenia i zamrażania potraw. Detaliczny transport tego gazu dla podmiotów gastronomicznych i jego magazynowanie zostały w zasadzie dopracowane przez zastosowanie niewielkich, wygodnych i ekonomicznych naczyń Dewara. Natomiast samo wykorzystanie azotu już w końcowej fazie przygotowania potraw odbywa się przy użyciu różnorakiego osprzętu kuchennego w postaci misek, wanienek, pojemniczków itp., stosowanych w zależności od inwencji personelu. Pomocą może być tutaj proponowane przez nas niewielkie naczynie YDS-5-200, prod. CHART Biomedical. Jest to dewar z szerokim otworem wlotowym (śr. 200 mm) i stosunkowo płytkie (głęb. 260 mm). Spełnia zatem warunek łatwego dostępu i stosunkowo dużej otwartej przestrzeni roboczej. Jest też łatwe do umycia. Jednocześnie, jako typowe naczynie kriogeniczne, jest ekonomiczne i bezpieczne w użyciu: www.cryogen.pl