Flora Professional Plant 15% i 31%
Flora Plant 15% i Flora Plant 31% to roślinne alternatywy śmietany, których kremowy smak i gęsta konsystencja sprawiają, że można z nich korzystać tak, jak z tradycyjnego produktu. Dzięki nim nie trzeba zmieniać receptur zawierających śmietanę, aby ugościć osoby unikające nabiału.
Flora Plant 15% przeznaczona jest głównie do gotowania. Idealnie nadaje się do wykańczania sosów (jak grzybowego czy pomidorowego), zabielania zup lub jako baza śmietanowych sosów do makaronu. Jest stabilna w bemarze, dzięki czemu znajdzie zastosowanie u szefów kuchni cateringu.
Flora Plant 31% posiada natomiast właściwości tak ważne w cukiernictwie, jak stabilność po ubiciu (aż do czterech godzin) lub po zakwaszeniu oraz w połączeniu z alkoholem. Można użyć jej jako tradycyjnej bitej śmietany do ozdabiania deserów, jako kremu do tortów, tart i ciast oraz jako główny składnik panna cotty, creme brulée czy flanów.