Pora na lody
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my z utęsknieniem oczekujemy pierwszych cieplejszych dni. To doskonały moment na wprowadzenie do menu lodów. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta - to deser, który cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Uwielbiają go dzieci, cenią dorośli. Wiosenne orzeźwienie gwarantowane!
Początek sezonu lodowego w branży gastronomicznej to moment, na który czekamy z niecierpliwością. Zazwyczaj zbiega się on z nadejściem wiosny, symbolizując rześkie przebudzenie po długich, zimowych miesiącach. To czas, gdy kawiarnie, lodziarnie i restauracje otwierają tarasy i ogródki, a pierwsze promienie słońca zachęcają gości do poszukiwania orzeźwienia. Wiosna zwiastuje nie tylko wzrost temperatur, ale również odnowę karty deserów, w której lody odgrywają główną rolę, dlatego nie może ich w niej zabraknąć. Odświeżenie oferty lodowej poprzez wprowadzenie nowych smaków i dodatków, stanowi dla lokali gastronomicznych doskonałą okazję do przyciągnięcia zarówno stałych, jak i nowych gości, spragnionych wiosennych nowinek. To właśnie w tym okresie, dzięki połączeniu ciepłej pogody i pysznych deserów lodowych, gastronomia wita sezon wiosenny łyżką pełną słodkich doznań.
Przełam pierwsze lody
Wiele osób prowadzących restauracje, kawiarnie czy lodziarnie zdaje sobie sprawę, że lody to nie tylko przekąska dla dzieci. To produkt z potencjałem, który, z pewnością, gdy tylko nadejdą przyjemne, słoneczne dni, przyciągnie gości. Zatem to doskonały sposób na poprawę atrakcyjności menu w sezonie wiosenno-letnim. Aby sprostać rosnącym oczekiwaniom gości, warto dokładnie przyjrzeć się, jaką rolę lody odgrywają w oferowanej karcie deserów. Czy są odpowiednio wyeksponowane? Jakie smaki oraz dodatki są dostępne? Niemniej istotną kwestią jest wybór odpowiedniego producenta. Obecnie lody w formie kolorowych gałek mogą nie wystarczyć, aby przyciągnąć klientów, dlatego nie można zapomnieć o deserach lodowych w formie milk shake?ów, o smoothie lub o kawie z dodatkiem lodów. Nie ulega wątpliwości, że lody mogą stanowić idealną bazę do eksperymentowania z nietypowymi smakami i teksturami, na przykład w formie deserów talerzowych. Dzięki temu goście odkrywają nowe, intrygujące połączenia smakowe i jednocześnie mają pewność, że w danym lokalu zawsze czeka na nich coś wyjątkowego. Jak to osiągnąć? Po pierwsze należy przeanalizować rynek, aby dostawca lodów, z którym nawiążemy współpracę, zapewniał produkty najwyższej jakości, które będą w stanie przyciągnąć gości, a w efekcie zainteresować ich całą ofertą lokalu. To inwestycja, która wygeneruje zysk. Po drugie trzeba utrzymać wysoki poziom oferty, zapewniając szeroki wybór dodatków oraz smaków. Znajomość trendów i zmieniających się preferencji żywieniowych gości również okaże się przydatna. Zwiększenie obrotów dzięki deserom na bazie lodów? To możliwe!
Dla ochłody i nie tylko
Goście odwiedzający kawiarnie i restauracje to w większości świadomi konsumenci wybierający lokale nie tylko na podstawie własnych upodobań, ale i obowiązujących trendów oraz estetyki. Mimo że jakość to podstawa, bez której nie ma co myśleć o zyskach, to smak, wygląd oraz forma podania również mają znaczenie w kontekście całokształtu kulinarnego doświadczenia. Na jakie rozwiązania warto postawić, aby okazały się strzałem w dziesiątkę?
Proste desery przygotowywane na bazie lodów masowej produkcji, podawane w sztampowych pucharkach, powoli odchodzą w zapomnienie. Choć w pucharkach, jako naczyniu, nie ma nic złego, bo istnieją miejsca, które kreatywne je wykorzystują, nadając lokalom retro charakteru, to sprawa wygląda nieco inaczej, jeśli weźmiemy pod uwagę smak. A o niego przecież tu chodzi. Idąc z duchem czasu, najlepiej zamawiać lody rzemieślnicze lub nawiązać współpracę z lokalną wytwórnią. Wyroby rzemieślnicze, przygotowywane z pasją z najwyższej jakości składników pochodzących od lokalnych dostawców, odzwierciedlają autentyczność i tradycję kulinarną. Takie podejście nie tylko wzbogaca kulinarny krajobraz, ale i wspiera lokalnych producentów, promując zrównoważone praktyki gastronomiczne. Dostępność unikatowych smaków, które zmieniają się w zależności od sezonu, to nie lada gratka dla miłośników poszukiwania nowych doświadczeń smakowych. Rzemieślnicze lody to nie tylko deser, to opowieść o pasji, kreatywności oraz miłości do tworzenia najlepszych składników.
Na rynku działają restauratorzy, którzy w akcie całkowitego sprzeciwu przeciw lodom z masowej produkcji, rozpoczęli własną produkcję tego słodkiego przysmaku. Dlaczego to takie ważne? Obecnie liczą się zarówno naturalne składniki, jak i rzemieślnicze receptury, które są gwarancją najwyższej jakości. Era konserwantów i sztucznych dodatków przeminęła, natomiast goście liczą na smaczne desery stworzone z mleka lub napojów bezmlecznych, świeżych, pachnących owoców i zdrowych dodatków, koniecznie z uwzględnieniem strategii zrównoważonego rozwoju. Zdrowy deser to nie deser? Nic bardziej mylnego! Po latach ciężkich, kalorycznych, nierzadko przesłodzonych, deserów nastał czas na lekkie, orzeźwiające połączenia smakowe. W gustach gości wybierających zarówno lody tradycyjne, jak i rzemieślnicze dominują klasyki: czekolada, truskawka, wanilia, śmietanka. To smaki, które nie wychodzą z mody i warto cały czas mieć je w swojej ofercie. Ponadto w grupie ulubionych smaków Polaków od kilku lat znajduje się słony karmel oraz pistacja. Mimo że to bezpieczne opcje, dzięki którym zyskasz pewność, że menu sprosta oczekiwaniom osób odwiedzających Twój lokal, warto, abyś przemyślał wprowadzenie do niego, choćby na próbę, kilku mniej oczywistych smaków. Jakie wybrać i czym się kierować? Tu, po raz kolejny, z pomocą przychodzą obowiązujące trendy. Z pewnością wielu gości doceni obecność w karcie lodów kokosowych, czekoladowych z dodatkiem chilli lub mięty, o smaku alkoholu, rokitnika, imbiru z palonym masłem oraz sorbetów - z mango, cytryny czy maliny.
Oczywiście nie tylko smak jest istotny, ale i prezentacja. Estetycznie podane lody, ozdobione świeżymi owocami, ziołami, fantazyjnymi polewami, posypkami czy oryginalnymi dodatkami sprawią, że desery na bazie lodów staną się słodkim dziełem sztuki, które z pewnością przyciągnie wzrok i pobudzi apetyt gości. Niewątpliwie, w erze mediów społecznościowych, pięknie prezentujące się desery często są fotografowane i publikowane w sieci, co może promować lokal wśród potencjalnych gości. Eleganckie szkło, porcelanowe miseczki, designerska ceramika czy nietypowe pojemniki dodadzą charakteru i podkreślą wyjątkowość. Uważna selekcja dodatków, które harmonizują nie tylko smakowo, ale i wizualnie z produktem bazowym, pomoże w promocji lokalu online. Ciekawa prezentacja deserów lodowych to zarówno kwestia estetyki dania, jak i skuteczna strategia marketingowa, która może wpłynąć na wizerunek lokalu i zwiększyć jego popularność.
Nie stąpaj po kruchym lodzie
Chcąc zapewnić gościom możliwość delektowania się pysznymi lodami, trzeba wziąć pod uwagę sposób, w jaki będą przechowywane. Szczególnie istotne jest zapewnienie stałych warunków, które zapobiegną zmianom tekstury, zbrylaniu oraz tworzeniu się dużych kryształków lodu. Ważne jest, aby unikać wahania temperatur, ponieważ może to doprowadzić do roztopienia i ponownego zamrożenia lodów, co negatywnie wpłynie na ich konsystencję i smak, a także, co najważniejsze, może mieć negatywne skutki dla zdrowia.
Odpowiednie przechowywanie, wymagające więcej niż tylko niska temperatura, to klucz do utrzymania lodów w idealnym stanie. W tym celu przeważnie wykorzystuje się specjalne zamrażarki, witryny i pojemniki do lodów, które gwarantują optymalną temperaturę, odpowiednią wilgotność i ochronę przed absorpcją niepożądanych zapachów. Krótko mówiąc, zaprojektowano je tak, by zapewniały optymalne warunki przechowywania. Najpopularniejsze są dystrybutory do lodów na kilka lub kilkanaście okrągłych albo prostokątnych kuwet, z pokrywkami wykonanymi ze stali nierdzewnej. Poza agregatem chłodniczym, zużyciem energii i odpowiednim zakresem temperatur, warto zwrócić uwagę na termostat z automatycznym odszranianiem i na oświetlenie LED, które zagwarantuje lepszą prezentację produktów. Kuwety powinny być trwałe, zapewniać równomierne chłodzenie, a do tego najlepiej, jeśli są łatwe do czyszczenia. W ofercie gastronomicznej dostępne są także pojemniki z przezroczystymi pokrywami, które umożliwiają prezentację lodów bez konieczności odkrywania ich w celu pokazania gościom.
Świetnym rozwiązaniem może okazać się inwestycja w mobilną zamrażarkę na kółkach, dzięki której z łatwością przestawisz stację z lodami, nie martwiąc się o konieczność dźwigania ciężkiego sprzętu. Kółka umożliwią sprawne wstawienie go na przykład do restauracyjnego ogródka. Myślisz, że taka inwestycja to zbyt duży wydatek? Bez obaw, jeżeli chcesz zmniejszyć koszty, rozważ możliwość wynajmu sprzętu. Obecnie na rynku działają firmy umożliwiające restauratorom korzystanie z profesjonalnych chłodziarek, witryn czy dystrybutorów do lodów z opcją wynajmu lub dzierżawy. Większość firm świadczących takie usługi zapewnia możliwość wynajmu na określony czas, dlatego warto, abyś rozważył tę możliwość zwłaszcza wtedy, kiedy myślisz o wprowadzeniu do menu lodów wyłącznie na ciepły sezon. To się opłaca! Takie urządzenia doskonale sprawdzą się do przechowywania lodów zarówno w cukierniach, kawiarniach, piekarniach, jak i restauracjach. Wybór odpowiedniego sprzętu to przepis na sukces, który jest gwarantem zachowania jakości, smaku oraz efektywnej, higienicznej pracy z uwzględnieniem dbałości o zdrowie gości.
Dla każdego coś zimnego
Aby odpowiednio przygotować ofertę deserów lodowych w lokalu, należy wziąć pod uwagę aktualne trendy, zmieniające się upodobania i preferencje żywieniowe gości. Co to oznacza w praktyce? Proponując lody, warto wprowadzić do menu kilka opcji w wersji "bez", czyli bez glutenu, o obniżonej zawartości cukru, wegańskie oraz na bazie napojów bezmlecznych. Dzięki temu każdy znajdzie u Ciebie coś dla siebie. Obecnie prężnie rozwija się rynek lodów proteinowych, wobec tego to kolejny element, który warto uwzględnić, komponując kartę.
Podsumowując, lody w gastronomii to sprawdzony deser, lubiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Mimo że ich prawidłowe przechowywanie wymaga profesjonalnego sprzętu, warto w niego zainwestować lub go wynająć, zapewniając gościom najwyższej jakości wyroby rzemieślnicze z uwzględnieniem najnowszych trendów. Dzięki tym krokom lokale przyciągną gości nie tylko w okresie wiosenno-letnim.