Gęś nie tylko od święta
Gęś mimo, że jest ważnym elementem kultury, to przede wszystkim ma również wiele walorów smakowych, a także zdrowotnych o czym zresztą wspomina w swoim felietonie Michał Bałazy. A kto obok kucharzy jak nie producenci tego rarytasu będą wiedzieć o niej więcej?
Eugeniusz Bojanowski - właściciel firmy P.P.H.U. "Drobgen", nawiązując do XVII i XVIII wieku, kiedy to gęś regularnie gościła na polskich stołach tłumaczy, że: O Od tego czasu w Europie uznawana jest za produkt delikatesowy, doceniane są jej walory smakowe a przede wszystkim zdrowotne. O tym, że mięso z gęsi ma wyjątkowe właściwości wiedziały już nasze prababki, które podawały mięso chorym oraz stosowały smalec jako naturalną maść rozgrzewającą.
Właściwości zdrowotne gęsiny wynikają z samego sposobu produkcji. Spośród całego drobiu tylko gęś hodowana jest w sposób stricte ekologiczny. Pozostaje wypasana na świeżym powietrzu, na pastwiskach w ostatnich tygodniach życia karmiona jest owsem. Przez cały okres chowu gęś nie otrzymuje żadnych sztucznych pasz - jej podstawowe składniki pokarmu to tylko naturalne pasze, mieszanki ziołowe, warzywa oraz trawa. Mięso z gęsi nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Gęsina to nie tylko bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i białka redukujących szkodliwy cholesterol. Ma pozytywne działanie poprawiające nasze samopoczucie, działanie również jako afrodyzjak.
Gęś to nie tylko mięso, ale również podroby, czy tłuszcz czyli po prostu gęsi smalec szczególnie ceniony w kuchni francuskiej , który może okazać się ciekawą alternatywą dla tłuszczów roślinnych. Jak mówi Jacek Leja - prezes Viands Sp. z o.o.: Tłuszcz gęsi od dawna uważano za specjalność wyrafinowanej kuchni francuskiej. Stosowany był również w kuchni staropolskiej, a spotkać można go było w wielu dawnych, tradycyjnych przepisach. Zalety tłuszczu gęsiego - bogata i gładka konsystencja, delikatny aromatyczny zapach, niski udział tłuszczy nasyconych oraz to, że może być podgrzewany do wysokich temperatur bez przypalenia czy zastąpić masło, ponieważ - właśnie - nie przypala się i ma unikalny smak. Tłuszcz gęsi jest niewiarygodnie uniwersalny. Ma bardzo dużo zastosowań. Najczęściej wykorzystuje się go przy okazji pieczonych ziemniaków czy warzyw, ziemniaków puree, smażonej cebuli, tostów, smażonych jajek i omletów, pierogów, przetworów z kaczki bądź gęsi, pieczeniu drobiu oraz dziczyzny, nadzienia, risotto czy ciast.
Przyzwyczailiśmy gości, że gęś najlepiej spożywać w listopadzie, organizując różnego rodzaju akcje i robiąc wkładki do menu na św. Marcina. Jednak mimo że to listopad jest początkiem sezonu na to mięso, warto je spożywać zdecydowanie częściej. Jak tłumaczy Anna Obłoza, Key Account Manager Agro-Top: ? restauratorzy powinni używać mięsa gęsiego przez cały rok. Jest to specjalność polskiej kultury i tradycji, produkt delikatesowy. Na arenie międzynarodowej Polska znana jest z hodowli gęsi nie karmionych mechanicznie, z wolnego wybiegu. Taki właśnie sposób chowu i karmienia wpływa na jakość i smak mięsa. Firma Agro-Top jako największy w Polsce producent smalcu gęsiego, bacznie śledzi trendy na rynku tłuszczów jak również mięsa. Obserwujemy powrót do kuchni tradycyjnej opartej na lokalnych specjałach, a tu wybitnie gęsina oraz tłuszcz gęsi zaliczają się do takich zdrowych rarytasów. Jako producent Smalcu Gęsiego Premium obalamy mit, że smalec jest niezdrowy. Tłuszcz gęsi jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom niekorzystnego cholesterolu LDL.
Ewa Mróz