Catering dietetyczny, czyli dobrze zapakowany trend

Catering dietetyczny, czyli dobrze zapakowany trend

Brak czasu czy chęć odpowiedniego odżywiania się, by zadbać o zdrowie i sylwetkę, to główne powody rosnącej popularności diet pudełkowych. Jak zapewnić zamawiającemu pełną satysfakcję z dostarczonego jedzenia? Postawić na jakość - nie tylko produktów, ale i opakowań.

Ach ten czas

Polacy lubią zjeść. Najlepiej widać to po ich zamiłowaniu do odwiedzin restauracji, które - zwłaszcza w okresie wakacyjnym - nie mogą narzekać na brak gości. Urlop to wypoczynek, ale także okazja do podróży po zakamarkach różnych regionów w poszukiwaniu jeszcze nieodkrytych smaków. Liczba osób odwiedzających w ostatnim okresie lokale gastronomiczne napawa optymizmem. Po trudnej dla branży wiośnie w końcu nadeszło oczekiwane lato. Na horyzoncie jest już jednak jesień. Czy oznacza to, że nagle zaczniemy mniej jeść? Oczywiście, że nie. Problem może stanowić coś zupełnie innego niż zmiana pory roku. Czas. Choć to on odpowiada za odchodzące powoli w dal lato, to przyczynia się także do kresu wakacyjnej beztroski. Powrót do pracy, szkół, innych obowiązków staje się powodem, dla którego coraz więcej osób będzie decydowało się do powtórnego skorzystania z usług dowozów jedzenia. Być może nie zawsze w tradycyjnej formie - prosto z restauracji. Polacy, przykładający coraz większą uwagę do zdrowego jedzenia, z każdym rokiem chętniej decydują się na wybór cateringu dietetycznego.

Ewolucja menu

Jeszcze kila lat temu trudno było wyobrazić sobie bezmięsny obiad. W menu wielu lokali na próżno szukano oferty przeznaczonej dla wegetarian. Dieta pudełkowa, a co to takiego - mogła pytać większość z nas. Rozwój gastronomii pod kątem karty dań nastąpił wręcz naturalnie. Trudno wskazać okres, w którym nagle, niemal we wszystkich lokalach oferta ewoluowała, a każdy zaczął znajdować coś dla siebie. Zdający sobie sprawę z otwarcia na nowe trendy restauratorzy zostali niejako zmuszeni do zmiany koncepcji tworzenia menu, otwierając się chociażby na dowozy. To dlatego, jeśli nie mamy czasu, by pojawić się w restauracji, możemy skorzystać z usług niezwykle rozwiniętego obecnie rynku delivery. Również w ostatnich latach, jak grzyby po deszczu, zaczęły powstawać firmy oferujące catering dietetyczny. To odpowiedź na potrzeby tych, którzy nie mają czasu samemu przygotować posiłku, nie mogą udać się do lokalu, ale mają zamiar zdrowo się odżywiać. Rosnące zainteresowanie dietami pudełkowymi potwierdzają badania Agencji Badań Rynku SESTA z 2020 roku, z których wynika, że blisko 40 proc. respondentów słyszało o tego typu dietach, a 31 proc. interesowało się nimi. Badania potwierdzają również przyczyny, dla których Polacy wykazują zainteresowanie korzystaniem z usług cateringu dietetycznego. Są to: brak czasu na samodzielne przygotowanie posiłków - 53 proc. wskazań, a także chęć zdrowszego odżywiania się w celu schudnięcia - 46 proc. wskazań. Na dalszym miejscu respondenci podają oszczędność finansową w stosunku do stołowania się na mieście - 35 proc., a 34 proc. z nich wybiera dietę pudełkową, by wyeliminować określone składniki ze swojej diety. Jak więc łatwo zauważyć Polacy decydując się na catering dietetyczny, cenią sobie przede wszystkim zaoszczędzony czas oraz kondycję - swojego zdrowia, jak i portfela.

Znaczenie opakowania

Rozwój rynku delivery wpłynął na zwiększenie zainteresowania cateringiem. Coraz większa liczba osób korzystająca z tego typu usług to nie tylko rosnąca konkurencja na rynku, ale przede wszystkim potrzeba zapewnienia możliwie najdogodniejszego dostarczenia zamówionych posiłków. Zamawiający oczekują, że ich dania zostaną dowiezione w nienaruszonym stanie, a także co niezwykle ważne - w odpowiedniej temperaturze. Wobec tego posiłki muszą być przewożone w odpowiednich opakowaniach. Najczęściej spotykanymi są: pojemniki styropianowe bądź idealne do zgrzewu tacki z PP i CPET o urozmaiconych konfiguracjach komór, różnorodnych kształtach, rozmiarach czy pojemnościach. Dzięki temu można tak dobrać opakowania, by dowożone w nich posiłki spełniły oczekiwania zamawiającego. Ważne, by w takim przypadku zadbać również o efekt wizualny opakowania. Należy pamiętać, że wybierając pojemniki wykonane z polipropylenu PP zakres temperatur dla przewożonych w nich posiłków wynosi zazwyczaj od 0 do +100 stopni Celsjusza. Z kolei w przypadku opakowań CPET, znakomicie sprawdzą się one w pakowaniu gotowych dań gorących oraz posiłków przeznaczonych do mrożenia. W ich przypadku zakres temperatur waha się zazwyczaj między -40 a +200 stopni Celsjusza. Szeroki wachlarz opakowań to niezbędne wyposażenie firm czy lokali chcących odegrać znaczącą rolę na rynku delivery. Ułatwieniem, z punktu widzenia zamawiających, są jednorazowe naczynia cateringowe, które usprawnią serwowanie posiłków podczas wydarzeń odbywających się na świeżym powietrzu. Przy okazji tego tematu warto wspomnieć o eko ofercie opakowań przeznaczonych dla cateringu. Są one w pełni biodegradowalne, a więc w trosce o środowisko zabezpieczają je przed nadmierną ingerencją człowieka w naturę. Na rynku można spotkać coraz więcej pojemników, słomek czy kubków, które należy zaliczyć do tej grupy.

Innowacja i bezpieczeństwo

Właściwy dobór opakowania, by zapewnić dostarczanemu posiłkowi należytą temperaturę to jeden ze sposobów na zapewnienie jakości daniu. Czy jedyny? Na rynku spotkać można także podgrzewacze przeznaczone dla gastronomii i cateringu. To specjalny - aktywowany wodą - system podgrzewania dań gotowych idealnie odpowiadający na zapotrzebowanie rynku świadczącego usługi cateringu dietetycznego. Wystarczy dolać szklankę gorącej wody do pojemnika, a umieszczony w nim wkład podgrzewający zamieni ją w parę, dzięki czemu posiłek będzie gorący i gotowy do spożycia. Innowacyjne rozwiązania idą w parze z tymi sprawdzonymi od dawna. Dlatego tak ważne w przypadku oferty cateringu, poza smakiem dania, jest staranne zabezpieczenie żywności podczas transportu. Tutaj poza właściwym opakowaniem - najczęściej tacką - warto uważniej przyjrzeć się zgrzewarkom i maszynom do foliowania. Tego typu urządzenia w znaczny sposób usprawnią pracę wszystkim placówkom oferującym jedzenie na wynos. Zgrzewarka bowiem pozwala na zgrzewanie wszelkiego rodzaju opakowań, przy minimalnym wysiłku obsługującej ją osoby. Dzięki temu dania zostają zapakowane w pełni bezpieczny sposób. Ryzyko zmieszania się posiłku bądź jego wydostania poza pojemnik jest więc minimalne, żeby nie powiedzieć niemożliwe. Do zgrzewu najbardziej nadają się jednorazowe opakowania na dania wieloskładnikowe, sałatki lub kanapki. Nie zapominajmy jednak o pojemnikach na zupę, która jest bardzo niewygodna w transporcie. W tym przypadku należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy folia wraz z opakowaniem zapewniają pełne bezpieczeństwo posiłku.

Wygoda dowozu

Zróżnicowana oferta cateringowa to z pewnością atut na tak rozwiniętym rynku delivery, z jakim mamy do czynienia w Polsce. Jednak, by zapewnić pełną satysfakcję oczekującym na dostarczenie zamówienia osobom, należy zadbać o możliwie najszybsze ich doręczenie. Decydując się na możliwość dowozu posiłków trzeba pamiętać przede wszystkim o zaopatrzeniu lokalu w specjalistyczny sprzęt do przewożenia żywności. Jeśli stawiamy na własny, bezpośredni dowóz, dobrze jest posiadać wystarczająco dużą flotę samochodów. Nie każdy może pozwolić sobie na zatrudnienie kilku kierowców, dlatego wielu właścicieli lokali czy firm cateringowych decyduje się na współpracę z firmami oferującymi dostawy do domu. Korzystanie z usług firm outsourcingowych polega na wykorzystywaniu wyspecjalizowanej firmy w dostarczaniu posiłków do klientów. Restauratorzy bardzo często decydują się na zatrudnianie zewnętrznych firm do obsługi logistycznej, ponieważ koszt usługi - w przeliczeniu na ilość sprzedanych porcji - jest mniejszy niż stały łączny koszt utrzymania pracownika oraz pojazdu. Wiodące prym na rynku delivery przedsiębiorstwa swoją siłę opierają na aplikacjach, co łączy się z wygodą klientów, a tę wygodę zapewnia między innymi jak najkrótszy czas oczekiwania na zamówieniowy posiłek.

Trend czy codzienność?

Dlaczego tak chętnie korzystamy z dowozów jedzenia i usług cateringu dietetycznego? Odpowiedzią na to pytanie jest chociażby wygoda. Nie musimy nigdzie wychodzić, często wystarczy jedynie telefon, odpowiednia aplikacja, poświecenie dosłownie kilku chwil i już - gotowe. Wyspecjalizowane w ofercie dowozów placówki bardzo szybko rozpoczynają przygotowywanie zamówienia, które niedługo później jest gotowe do spożycia. Inną kwestią determinującą popularność diet pudełkowych staje się rosnąca świadomość społeczna oraz przywiązywanie wagi do zdrowego stylu życia. Należy się więc zastanowić czy to jeszcze trend, a może już codzienność. Decydując się na dietę pudełkową niejako oddajemy się w ręce ekspertów, których zadaniem jest dbanie o odpowiednie zbilansowanie posiłków, ich kaloryczność, jakość produktów oraz trzymanie się zasad obranej kuracji.

autor: Łukasz Nowak