"Złoty Widelec": nagrodę odebrało 420 laureatów!
Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu "Polska od Kuchni" nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano 7 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziesięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 800 restauracji, 1 119 z nich uczestniczyło w akcji, 420 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca.
Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono statuetki "Złotego Widelca" dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie.
Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych. Konkurs pozyskał 2 nowych Ambasadorów a zostali nimi Giancarlo Russo były prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce (FIC Polonia) oraz Marcin Soból Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska. Dodatkowo tytuł arcymistrza sztuki kulinarnej otrzymało 3 wybitnych kucharzy: Krzysztof Szulborski, Robert Sowa oraz Kurt Scheller.
Podczas wydarzenia odczytano też wyniki nowego konkursu CHEF S CHOIS WYBÓR SZEFÓW KUCHNI.To projekt w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii, przyznaje najlepszym firmom branży HORECA w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi. Ser BURESZTYN został pierwszym laureatem, a w tym roku obchodzi 20 lecie istnienia na polskim rynku.
Zasady konkursu
Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.
Nagrodzone "Złotym Widelcem" restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków.
Laureaci:
SZEF KUCHNI ROKU 2022 W POLSCE
JACEK KEMPA RESTAURACJA WOŁA WINA - WROCŁAW
ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU 2022 W POLSCE
RESTRO & WINEBAR OMATSU by TOMASZ SMOCZYK - ROPCZYCE
NAJLEPSZY STEK HOUSE W POLSCE W 2022 ROKU
RESTAURACJA STIXX - WARSZAWA
NAJLEPSZA RESTAURACJA RODZINNA W POLSCE 2022
RESTAURACJA CEGIELNIA - MISZEWO
NAJLEPSZA RESTAURACJA RYBNA W POLSCE
SARDYNKA USTECKA - USTKA
CATERING DIETETYCZNY ROKU 2022 W POLSCE
BE DIET CATERING - WARSZAWA
PRODUKT CZEKOLADOWY ROKU
CZEKOLADKI BĄ PRODUCENT Krzywa czekolada Krzysztof Polak - IWICZNA
TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA
RESTAURACJA HOTELU "SULBIN" - GARWOLIN
RESTAURACJA BESKIDZKA 40 - SZCZYRK
BURSZTYNOWA BISTRO - WARSZAWA
RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TURTUFE - WARSZAWA
RESTAURACJA MONTE CARLO - KIELCE
RESTAURACJA BEEF AND PEPER STEAK HOUSE - WARSZAWA
RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ RESORT & SPA - ISTEBNA
KUCHNIA AUTORSKA
RESTAURACJA MEZE by TEO VAFIDIS & SONS - WARSZAWA
N 31 RESTAURANT & BAR - WARSZAWA
KATEGORIA RESTAURACJE HOTELOWE
RESTAURACJA HOTELU HOLIDAY INN GDAŃSK- CITY CENTRE - GDAŃSK
RESTAURACJA APARTAMENTY ZIELONY ZAKĄTEK - USTKA
RESTAURCJA VANILLA SKY - KRAKÓW
RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL - OLSZEWO-BORKI
RESTAURACJA BAZAR 1838 - POZNAŃ
RESTAURACJA POLSKA W AIPORT HOTELU - WARSZAWA
RESTAURACJA PO NIDZIE - BUSKO- ZDRÓJ
RESTAURACJA DWÓR KALISZKI - KALISZKI
RESTAURACJA FERULA W Hotelu Bacówka Radawa & SPA**** - RADAWA
KATEGORIA DOMY WESELNE
RESTAURACJA GALA - LUBRANIEC
RESTAURACJA STARY KAMIONEK - KAMIONEK
KATEGORII BARY, BISTRO
RESTAURACJA WARSZAWKIE BISTRO - WARSZAWA
MOONLIGHT COCKTAIL BAR - STARE BABICE
ZACHODNIA KAWIARNIA BISTRO - BIAŁYSTOK
KATEGORIA KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI - TYCHY
RESTAURACJA SI - WARSZAWA
RISTORANTE SAN LORENZO - WARSZAWA
RISTORANTE PIZZERIA TAROMINA - OŚWIĘCIM
RESTAURACJA PECORINO ITALIAN FOOD & WINE - ZABKI
RESTAURAJA ALBERO - KARPACZ
BUKOVA RESTAURACJA Z KLIMATEM W ISTEBNEJ - ISTEBNA
RESTAURACJA VILLA TOSCANA - NOWY TARG
RESTAURACJA VILLA TOSCANA - ZAKOPANE
KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA
RESTAURACJA ROXX - WARSZAWA
RESTAURACJA ZAJAZD PLAN - WOLBÓRZ
KATEGORIA KUCHNIA POLSKA
RESTAURACJA IMPRSEJA - KROTOSZYN
KUCHNIA REGIONALNA
RESTAURACJA "WILLA POD KASZTANAMI" - PIWNICZNA
KUCHNIA AZJATYCKA
CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA - PIASECZNO
MAGD-IWO KUTRA Spółka Komandytowa właściciel marki
RESTAURACJA THAISTREET - WARSZAWA
KATEGORIA STEK HOUSE
RESTAURACJA JABLONA - POWIDZ
Gratulujemy!