Zwycięzcy S.Pellegrino Young Chef

Zwycięzcy S.Pellegrino Young Chef

W ostatni weekend października w Mediolanie odbył się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie. Zwycięzcą i zdobywcą tytułu S.Pellegrino Young Chef został Jerome Ianmark Calayag, reprezentant Wielkiej Brytanii.

Wielki Finał, który miał miejsce 30 października w Mediolanie, był zwieńczeniem edycji 2019-2021 prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego S.Pellegrino Young Chef. Jego celem jest pobudzanie kreatywności młodych kucharzy oraz pielęgnowanie przyszłości gastronomii. Zdobywcą głównej nagrody został Jerome Ianmark Calayag, który reprezentował Wielką Brytanię oraz Europę Północną. Pokonał dziewięciu rywali z całego świata, jury zachwycił daniem "Humble vegetables", stworzonym we współpracy z mentorem Davidem Ljungqvistem. Calayag został doceniony za swoje umiejętności, dobór składników, sposób podania oraz przesłanie, jakie stało za przepisem.

W skład jury weszły największe osobowości świata gastronomii - Enrico Bartolini, Manu Buffara, Andreas Caminada, Mauro Colagreco, Gavin Kaysen oraz Clare Smyth-Jerome. W tegorocznej edycji konkursu, poza tytułem S.Pellegrino Young Chef przyznano również trzy nowe nagrody: Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy za przygotowanie dania łączącego w sobie różne kultury otrzymała Elissa Abou Tasse, reprezentująca region Afryki i Bliskiego Wschodu, za swoje danie "Adam?s garden", Callan Austin, również reprezentant Afryki i Bliskiego Wschodu, za danie ?The ghost net? otrzymał nagrodę S.Pellegrino Award for Social Responsibility - nagroda ta przyznawana jest szefowi kuchni, który najlepiej odzwierciedli przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie. Trzecie wyróżnienie przyznane zostało przez internetową społeczność Fine Dining Lovers. Andrea Ravasio, reprezentantka krajów iberyjskich i śródziemnomorskich, zdobyła nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought Award - jej danie "El domingo del campesino" zostało uznane za najlepiej prezentujące jej osobiste przekonania.

Celem konkursu S.Pellegrino Young Chef, który inicjowany jest przez S.Pellegrino, markę wody mineralnej od Nestle Waters, jest odkrywanie młodych talentów, wspieranie ich rozwoju przez mentoring i możliwość zdobywania doświadczenia. Tegoroczna edycja była wyjątkowa, spośród 135 młodych uczestników wytypowanych w preselekcji, lokalne jury wyłoniło dwunastu finalistów z różnych regionów świata. Wzięli oni udział w wielkim finale, gdzie pod okiem mentorów mogli dopracowywać swoje autorskie dania.

Polskimi przedstawicielami podczas finału w Mediolanie byli Łukasz Moneta (chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie) walczący o nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy oraz Krzysztof Konieczny (chef w restauracji Neon streetfood bar w Gdyni) rywalizujący w kategorii Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Dodatkowo obecna również była Lara Gessler, polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna, która kibicowała młodym talentom oraz relacjonowała wydarzenie za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych.