Zwycięzcy Arte Culinaria Italiana 2025
XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana za nami! Osiemnasta edycja wydarzenia odbyła się 8 listopada 2025 roku w Arche Pałacu i Folwarku Łochów, który był współorganizatorem tegorocznej odsłony konkursu. Oto wyniki!
Najlepsza w tegorocznej edycji konkursu Arte Culinaria Italiana okazała się ekipa z Restauracji Przędzalnia w hotelu Fabryka Wełny Hotel &SPA w Pabianicach, w składzie: Paweł Stępniak i Jerzy Szczęśniak. Zwycięstwo zagwarantowało im danie: makaron ?tagliatelle rybaka? z łososiem oraz krewetkami flambirowanymi koniakiem i wermuthem oraz ?fabryczny rostbef? z rozmarynem i truflą. Otrzymali 2274 punkty.
Drugie miejsce zajęła drużyna z Restauracji Canoe Lounge w Warszawie w składzie: Maksym Zholtikov i Daniil Lashcynin, którzy przygotowali tagliatelle z borowikami i pianą z parmezanu oraz pieczony rostbef z polentą i tymiankiem. Jury przyznało im 2139 punktów.
Na trzecim miejscu uplasowali się Bartosz Biały i Marcin Gwizdała z Restauracji Muro w Rzeszowie, prezentując spaghetti chitarra z homarem oraz rostbef z panna cotta z karczochami. Otrzymali 2135 punktów.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury degustacyjne: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Teofilos Vafidis, Janusz Profus, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik, Salvatore Bascer, Maicol Guazzini, Kamil Klekowski, Łukasz Lewandowski, Piotr Sabala, Łukasz Dziemianowicz i Patryk Banaszczuk. W profesjonalnym jury technicznym zasiedli: Patryk Kotarba, Tomasz Koprowski, Jan Filipczyk, Krzysztof Wierzba. Koordynatorami konkursu byli: Dariusz Ratuszniak i Angelo Russo.
Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy przybyli, by podziwiać szefów kuchni w akcji lub spotkać osobowości ze świata kultury czy telewizji. W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs dla gwiazd i podopiecznych Fundacji Leny Grochowskiej, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy.
Można było podziwiać kulinarne popisy duetów: Izabeli Trojanowskiej i Edyty Trojan, Łukasza Drapały i Kacpra Godlewskiego, Kasi Nova i Klaudii Podruckiej, Radosława Mroza i Mateusza Roguszewskiego, Aleksandry Kostki i Estery Bodzon, Jarosław Kreta i Dominiki Burger, Katarzyny Vu Manh i Moniki Miśkiewicz, Marco Bocchino i Filipa Grochowskiego oraz Andrzeja Grabarczyka z wnuczką Leną Grabarczyk. Gwiazdom służyli pomocą koordynatorzy konkursu, którzy wspierali i doradzali, pomagając przygotowywać autorskie dania: Piotr Soboń, Sebastian Ołubek oraz Kamil Prusicki.
Wśród ekip gwiazd triumfowały Izabela Tojanowska i Edyta Trojan, drugie miejsce zajęli Andrzej i Lena Grabarczyk, a na trzecim stopniu podium stanęli Radosław Mróz i Mateusz Roguszewski.
Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Aneta Żochowska - dyrektor Fundacji Leny Grochowskiej, Klaudia Romanowicz - członek zarządu Arche, Cezary Wołodko - prezes Poland 100 Best Restaurants, Heidi Handkowska - redaktor Poradnika Restauratora, Rahman Rasulzade - prezes Inspector Lounge, Vito Convertino - prezes Donna Elisa, Krzysztof Remiszewski - dyrektor Sokołów, Joanna Sobczyk - prezes Winterhalter. Profesjonalne jury techniczne VIP reprezentowali: Michał Pomaski, Wiesław Bober oraz Arleta Żynel.
Gratulujemy!