Znamy uczestników Wielkopolskiego Kucharza Roku
11 czerwca 2024 roku w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024. W tym roku konkurs skierowany jest również do kucharzy z całej Polski oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą. Kto weźmie udział?
Organizatorzy informują, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną:
- Patryk Stanewicz, Restauracja Szeroka 9, Toruń
- Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska
- Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz
- Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka, Poznań
- Denis Tretakov, Restauracja Światłocień, Poznań
- Szymon Łupina, Hotel Shuum Boutique, Kołobrzeg
- Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno
- Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice
- Jakub Chorzępa, Restauracja Kozlovna, Rzeszów
Zadaniem uczestnika konkursu będzie przygotowanie dwóch potraw konkursowych: chłodnika wegetariańskiego z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości siedmiu porcji, a także siedmiu porcji dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan, marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania. Pozostałe składniki zależą od wyboru uczestnika.
Zaznaczamy, że według wytycznych regulaminowych Kulinarnego Pucharu Polski - konkursowe danie główne powinno mieć gramaturę w przedziale 160-180 g.
Fot: Wielkopolski Kucharz Rok - Konkurs im. Rafała Jelewskiego