Zmieniono termin aplikowania do konkursu S.Pellegrino Young Chef

Zmieniono termin aplikowania do konkursu S.Pellegrino Young Chef

Bardzo ważna wiadomość dla młodych szefów kuchni, którzy chcą dalej się rozwijać. Organizatorzy przedłużyli termin aplikowania do piątej już odsłony konkursu S.Pellegrino Young Chef, którego celem jest odkrywanie i rozwijanie talentów kolejnych pokoleń wizjonerów gastronomii. Aplikować można do 30 czerwca.

W konkursie mogą wziąć udział młodzi kucharze, którzy nie przekroczyli 30. roku życia. Wraz ze zgłoszeniem mogą przesłać przepis na swoje autorskie danie, które wyrazi ich unikalną kreatywność i wizję. Kandydatów i ich autorskie propozycje ocenią eksperci Międzynarodowej Szkoły Włoskiej Sztuki Kulinarnej ALMA oraz wybiorą uczestników 16 finałów regionalnych, które odbędą się na całym świecie w drugiej połowie 2022 roku.

Kryteria oceniania

Jedną z jurorek jest Iwona Niemczewska, właścicielka i szefowa kuchni szczecińskiej restauracji "Z drugiej strony lustra". - To jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie: otwiera drzwi do kariery w najbardziej prestiżowych lokalach - mówi Iwona Niemczewska.

Jury ocenią kandydatów według trzech kryteriów: to umiejętności techniczne, kreatywność i wizja. - Pod pierwszym pojęciem kryje się wybór najlepszych składników i dobranie do nich odpowiednich technik przyrządzania. Kreatywność oznacza sposób, w jaki kandydat podszedł do dania - bierzemy pod uwagę odwagę i niebanalność. W trzecim kryterium oceniamy to, co wnosi kandydat do kulinariów: jaką ma osobowość, czy może zainspirować innych - wyjaśnia Iwona Niemczewska - Organizatorzy zwracają również uwagę na istotne we współczesnej gastronomii kwestie takie, jak m.in. niemarnowanie żywności.

Wielki finał odbędzie się w Mediolanie w 2023 roku. Kandydaci będą ubiegać się o nagrodę główną oraz trzy dodatkowe:

  • S.Pellegrino Young Chef Academy Award: główna nagroda, którą przyznaje jury złożone z siedmiu szefów kuchni - ekspertów o międzynarodowej renomie. Kapituła oceni umiejętności techniczne i kreatywność, a także autorską wizję gastronomii.
  • S.Pellegrino Award for Social Responsibility: nagroda przyznawana na podstawie kryteriów takich, jak m.in. wykorzystanie zasobów, wpływ na klimat czy bioróżnorodność.
  • Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy: nagroda za danie łączące dziedzictwo kulinarne i osobistą, nowoczesną wizję: połączenie przeszłości i przyszłości.
  • Fine Dining Lovers Food for Thought Award: nagroda przyznawana przez internetową społeczność Fine Dining Lovers młodemu szefowi kuchni, który przez danie najlepiej wyrazi siebie.

W poprzedniej edycji konkursu - w sezonie 2019/2021 - udział wzięło blisko 300 młodych szefów kuchni z 50 państw. Świetnym kunsztem wykazali się Polacy: Krzysztof Konieczny walczył w finale o nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought, a Łukasz Moneta - o nagrodę w kategorii Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy.

Zgłoszenia można nadsyłać do końca maja br. za pośrednictwem strony www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com