Złoty Karczoch 2025

Złoty Karczoch 2025

W czwartek, 10 kwietnia 2025 roku, w przestrzeni EXPO XXI w Warszawie podczas Gastrotargów SMAKKi odbył się konkurs kulinarny kuchni wegańskiej dla profesjonalistów. Kto otrzymał statuetkę Złotego Karczocha 2025?

Tematem konkursu była kuchnia roślinna. Eliminacja wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego, czyli brak dodatku jajek, masła czy jogurtu w konkursowym daniu mogła być nie lada wyzwaniem dla uczestników. Była to doskonała okazja do wykazania się kreatywnością i smakiem.

Celem konkursu było wyróżnienie profesjonalistów, którzy serwują najlepsze dania w oparciu o składniki roślinne.

W jury drugiej edycji konkursu zasiedli: Katarzyna Gubała, Jakub Reszka, Arkadiusz Chwalek, Małgorzata Figarska, Krzystof Łoboda oraz Hubert Woźnica.

Zwyciężył Paweł Trzaskowski - szef kuchni Daidokoro Konstancin Jeziorna.

- Przygotowałem "Beji sushi" czyli vege sushi. Cztery różne kawałki sushi. Kaburamaki ze szparagami, serkiem na bazie kokosa, owinięte w marynowanego pomidora( marynata zuke), topoing z żelu aloesowego. Kaburamaki z brokułami w tempurze, yuzu kosho, owinięte w paprykę "kombu jime" ( marynowana w listownicy), bazą tego sushi był naturalny czarny ryż. Temari sushi z kremem tofu, bazylią, orzechami włoskimi owinięte w awokado z solą wasabi. Inari sushi, smażone tofu, Edamame, natka pietruszki, sansho, olej sezamowy, tykwa. Dodatki: imbir marynowany, Kizami wasabi, sos na bazie oberżyny w stylu kabayaki. Raczej na chłodno podszedłem do konkursu, zbyt dużo przemyśleń i stresu w moim przypadku działa jak blokada. Być może dlatego udało się zwyciężyć. Bardzo duże zaskoczenie i niespodziewany sukces, biorąc pod uwagę doświadczenie i zaangażowanie pozostałych uczestników. Kilku szefów prezentowało bardzo wysoki poziom, wiedzy i umiejętności kulinarnych. Dlatego nie oczekiwałem wygranej, nawet podium. Bardzo pozytywne wrażenia po konkursie. Miło, profesjonalnie. Super team. Dziękuję za możliwość udziału - mówi Paweł Trzaskowski, zdobywca statuetki Złotego Karczocha.

Gratulujemy!