Zabierz świąteczne danie do domu

Zabierz świąteczne danie do domu

Takim hasłem wielu restauratorów może zachęcać do coraz popularniejszych usług cateringowych. Współczesne życie wygląda tak, że czasu zawsze jest za mało i nie mamy możliwości przygotowania całej wieczerzy wigilijnej lub chcemy razem ze współpracownikami zrobić firmową kolację świąteczną. Ale czy da się w stu procentach przenieść restaurację do domu lub biura?

Moim zdaniem należy oddzielić ten kierunek i nastawienie. Dania restauracyjne w pudełku zawsze będą odbiegały od dań serwowanych na talerzu. Dochodzi tu wiele aspektów, od atmosfery panującej w lokalu, obsługi, aż po prezentację, bo kto w dzisiejszej dobie nie zaczyna oceny od wyglądu czy też zrobienia pięknego zdjęcia? Należy przede wszystkim zmienić myślenie i oczekiwania - smakowo danie pozostanie dobre, ale poprzez zaparowanie i transport może stracić estetykę i prezentację.

Cateringowy rozwój

Czasy pandemiczne bardzo zmieniły wizerunek branży gastronomicznej. Wiele miesięcy lockdownu spowodowało konieczność zmiany strategii funkcjonowania lokali, był to jedyny sposób, by przetrwać ten trudny i niepewny czas. Niewątpliwie miało to duży wpływ na rozwój cateringu, zarówno w restauracjach, jak i hotelach, choć przede wszystkim skupmy się na tych pierwszych. Kucharze i restauratorzy byli zmuszeni do bardzo szczegółowego przeanalizowania rynku oraz tematu posiłków na wynos. Szczególnie utrudnioną sytuację mieli ci, którzy z cateringiem do tamtej pory mieli niewiele wspólnego, obszar ten w tak dużym procencie nie występował w restauracjach przed pandemią. Obecnie zagościł już na stałe w branży gastronomicznej i bardzo duży procent lokali posiada opcję dostaw i wynosów.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<