
X Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
W dniach 12-13 lipca 2025 roku w przestrzeni Ogrodów Hortulus Spectabilis odbędzie się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. To dziesiąta, jubileuszowa, edycja wydarzenia. Kwiaty staną się bohaterami kuchni, kosmetyki i codziennych inspiracji.
Premiera: ogród Monte Fiori
Nowością festiwalu będzie prezentacja ogrodu pokazowego Monte Fiori - miejsca w całości poświęconego kwiatom jadalnym. To ogród inspirowany włoskim stylem - pełen bujnej roślinności i architektonicznych detali.
Kwiaty jadalne - uprawa i pielęgnacja
Podczas festiwalu eksperci opowiedzą, jak uprawiać kwiaty jadalne w ogrodzie, na balkonie czy tarasie. Będzie okazja, aby dowiedzieć się, które gatunki najlepiej sprawdzają się w naszym klimacie, jak dbać o nie w sposób naturalny i jak je zbierać i przechowywać.
Swoją wiedzą w zakresie kwiatów jadalnych podzieli się z nami m.in. dr Małgorzata Kalemba-Drożdż - biochemiczka, autorka książek kulinarnych i bloga ?Trochę Inna Cukiernia? znana z popularyzacji wykorzystania kwiatów w kuchni.
Kwiaty w kuchni - gotujemy i degustujemy
Na kulinarnej scenie festiwalu szefowie kuchni przygotują dania z wykorzystaniem m.in. nagietków, bratków, lawendy i róży. Będzie można podpatrzyć ich pracę, poznać przepisy i oczywiście spróbować gotowych potraw - od zup i dań głównych po desery, lemoniady i przetwory.
O niepowtarzalną kompozycję smaków zadba Mariusz Siwak - szef kuchni, który zaprezentuje swoje autorskie dania i opowie, jak łączyć kwiaty z codziennym gotowaniem.
Ustanawiamy rekord Polski - zupa z liliowca
W tym roku podczas festiwalu odbędzie się próba ustanowienia rekordu Polski na największą porcję zupy z kwiatów liliowca. Aby rekord został uznany, trzeba przygotować co najmniej 100 litrów aromatycznej, kwiatowej zupy. Każdy z uczestników może stać się częścią tego wydarzenia,
Florystyka kulinarna - smak i forma
Florystyka kulinarna to sztuka tworzenia jadalnych dekoracji. W programie festiwalu znajdą się pokazy komponowania kwiatowych bukietów z kwiatów jadalnych i dekoracji do dań - pomysłów na efektowne podanie potraw. Aranżacje zaprezentują mistrzowie i młodzi floryści w ramach otwartego konkursu. Pokazy na festiwalowej scenie poprowadzi Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska-Bródka - specjalistka w dziedzinie ogrodnictwa ozdobnego oraz międzynarodowa sędzia florystyki.
Kosmetyki z natury - kuchnia kosmetyczna
Podczas festiwalu będzie można nauczyć się, jak samodzielnie przygotować naturalne kosmetyki z kwiatów - peelingi, maseczki, hydrolaty czy balsamy. Pokazy kuchni kosmetycznej, połączone będą z poradami ekspertów i możliwością wypróbowania receptur. Przewodniczką po świecie kosmetyków roślinnych będzie Katarzyna Majewska, specjalistka od kosmetyki naturalnej i ziołolecznictwa.
Carving - rzeźbienie w owocach i warzywach
Swoje umiejętności w dziedzinie carvingu zaprezentuje Grzegorz Gniech - mistrz świata, który pokaże, jak powstają spektakularne rzeźby z warzyw i owoców. Będzie też okazja, by samemu spróbować tej efektownej sztuki i poznać jej tajniki.
Strefy wystawiennicze - produkty naturalne i regionalne
Na festiwalowych stoiskach będą dostępne naturalne przetwory, kwiatowe herbaty, ekologiczne kosmetyki i rękodzieło. To idealne miejsce na zakupy prosto od lokalnych twórców i producentów.
Atrakcje dla całej rodziny
Dla najmłodszych przygotowano warsztaty wyplatania wianków, tworzenia kwiatowych obrazów, zajęcia kreatywne i porady dietetyczne. To okazja do wspólnego spędzenia czasu.