Wrocławska Feta 2025: co w programie?

Wrocławska Feta 2025: co w programie?

W dniach 1-3 sierpnia 2025 roku na Rynku we Wrocławiu rozpocznie się Wrocławska Feta. Festiwal Piwa, Wina i Sera. Otwarcie festiwalu już w piątek.

Przed nami kolejna odsłona Wrocławskiej Fety! Festiwal to doskonała okazja nie tylko do spotkania z producentami, ale i do spróbowania rzemieślniczych piw, win, a także serów.

Podczas Festiwalu Piwa będzie można spróbować setek wyselekcjonowanych produktów od lokalnych i regionalnych producentów.

W programie nie zabraknie również gotowania na żywo. Ponadto na uczestników czekają degustacje serów, win oraz piw w rzemieślniczym wydaniu.

Co w programie?

Piątek - otwarcie festiwalu

15:00-15:15 Oficjalne otwarcie festiwalu

Trzy dni pełne smaków, rozmów i dobrej atmosfery.

15:30-16:30 Wrocławski ser (cz. I)

Początek tworzenia lokalnego sera - pod okiem Giena Mientkiewicza i Andrzeja z Serotoniny. To już nasza festiwalowa tradycja.

16:30-17:30 DJ Juicy Jozz - muzyczne otwarcie

Delikatne dźwięki na rozgrzewkę przed wieczornymi atrakcjami.

17:30-18:30 Co pić latem? Piwna mapa smaków na upalne dni

Lekkie, kwaśne, owocowe, a może bezalkoholowe? Porozmawiamy o tym, jakie style piwa najlepiej sprawdzają się latem - z przykładami od wystawców Wrocławskiej Fety. Do tego kilka sprytnych tipów: jak serwować piwo w domu, z czym łączyć i czego warto spróbować.

19:00-22:00 Juicy Jozz - wieczorny set taneczny

Zakończ pierwszy dzień Fety przy energetycznej muzyce i napoju w dłoni.

Sobota - smaki i historie

12:30-13:30 Live cooking: cukiniebo koperkowe w dwóch odsłonach

Letnia kuchnia na dwa sposoby - w roli głównej cukinia. Gotuje Gieno Mientkiewicz.

13:30-14:30 Wino i Słońce - Dolnośląskie Lato w Kieliszku

Zanurz się w letni klimat i spróbuj słonecznych win z lokalnych winnic - bez wyjeżdżania z miasta! Mariusz Kapczyński opowie co latem dzieje się w dolnośląskich winnicach

15:00-16:00 Scena pod Regałem. Krzysztof Pachołek - koncert

Chwila muzycznego wytchnienia w festiwalowym klimacie.

16:30-17:30 Live cooking: smażone winogrona w cieście na winie musującym

Kulinarna ciekawostka w wykonaniu Giena Mientkiewicza - pokaz i degustacja.

17:30-18:30 Wino opowiada niezwykłe historie

Rozmowa z winiarzami o ich pracy, wyzwaniach, kłopotach i radościach. Spotkanie prowadzi Mariusz Kapczyński - z kieliszkiem wina w tle.

19:00-20:00 Duet Lena Flea - koncert

Kameralna energia, letni wieczór i autorskie brzmienia.

20:00-21:00 Mocna Strona Bluesa - koncert

Festiwalowy wieczór przy klasycznych dźwiękach bluesa i rocka.

Niedziela - finał ze smakiem

12:30-13:15 Wrocławska feta (cz. II)

Końcowy etap produkcji sera i wspólna degustacja.

13:30-14:30 Polski miód pitny i cydr - czy da się połączyć te dwie opowieści?

Rozmowa z producentami połączona z degustacją. Prowadzący Mariusz Kapczyński

14:30-16:30 DJ Manish - popołudniowy set

Ostatni festiwalowy relaks przy spokojnych dźwiękach.

16:30-20:00 DJ Karla Panama - zamknięcie Fety