
Wakacyjna inicjatywa poznańskich restauracji
Pyry z gzikiem, kaczka, pyzy. W okresie wakacji w Poznaniu i okolicy można spróbować autorskich zestawów nawiązujących do smaków Wielkopolski. Oto restauracje, które biorą udział w tej akcji!
Inicjatywę została zorganizowana we współpracy z Poznańską Lokalną Organizacją Turystyczną (PLOT).
- Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację - autorską, sezonową i opartą na jakości - mówi Jan Mazurczak, prezes zarządu PLOT.
W ramach akcji goście mogą spróbować menu opartego zarówno na sezonowości, jak i na lokalności. Zazwyczaj to trzydaniowe zestawy, jednak ich liczba, forma serwowania oraz cena zależą od indywidualnej koncepcji restauracji. W ofercie występują także dodatki, takie jak dobór win, piw rzemieślniczych czy napojów bezalkoholowych do dań.
- Wszystkie serwowane potrawy łączy jedno - wykorzystują składniki z Wielkopolski i nawiązują do lokalnych tradycji, tworząc kulinarne historie, o których więcej opowiedzą obsługa i kucharze w restauracjach. W ofercie znajdą się m.in. klasyki, takie jak pyra z gzikiem czy kaczka z pyzami, a także sezonowe warzywa i owoce, w tym bób, szparagi, hyćka, rabarbar czy mirabelki - podkreślają miejscy urzędnicy.
Jakie restauracje są zaangażowane w inicjatywę? Oto one: A nóż widelec, Bazar 1838, Concordia Taste, Cucina 88, Dwór Skrzynki 1871, Figa, Fromażeria, Hyćka, Hotel NH Poznań, Hotel HP Park, Po Swojemu, Posto, Ratuszova, SPOT., The Time oraz Złota Kaczka.
Aby skosztować dań rodem z Wielkopolski, należy skontaktować się z wybraną restauracją i dokonać rezerwacji stolika co najmniej dzień przed planowaną wizytą.