Trzy dni dla gastronomii - przed nami EuroGastro
Targi odbędą się w dniach 17-19 maja 2022 w PTAK Warsaw Expo. W tych dniach zobaczyć będzie można najnowocześniejsze rozwiązania dla sektora hotelarskiego i gastronomicznego, mistrzostwa Polski, panele dyskusyjne, wykłady, warsztaty, pokazy oraz wziąć udział w degustacjach. Przed nami Targi Rozwiązań dla Branży HoReCa, czyli EuroGastro.
Międzynarodowe Targi Rozwiązań dla Branży HoReCa - EuroGastro - to wydarzenie, na którym musi być każdy, kto związany jest z sektorem hotelarskim i gastronomicznym. Trzydniowe wydarzenie to lider popularności w kraju. Przyciąga zarówno pod względem merytorycznym, rozrywkowym, jak i biznesowym. To okazja do spotkania producentów z kraju i zagranicy, nawiązania nowych kontaktów biznesowych i możliwość rozwinięcia warsztatu własnego oraz podniesienia kompetencji.
Plan wydarzenia
Dzień pierwszy (17.05)
Mistrzostwa Polski Classic 2022
Stoisko: B1.22
To rywalizacja najlepszych w Polsce adeptów sztuki barmańskiej. Kto wygra, ten idzie dalej. Gdzie? Prosto do mistrzostw świata cocktaili IBA CUBA 2022.
Pokazy oraz degustacja z ekspertami z zakresu BBQ i Grill
Sala: B2
W ramach tego bloku wypowiedzą się eksperci:
- Jarosław Uściński: "Food cost - koszty, ich łatwe liczenie i bieżąca kontrola. Schematy. Proste podpowiedzi"
- Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski: "Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ?"
- Anna Dębska: "Marketing, a właściwie jego brak, w większości miejsc karmiących ludzi"
- Jarosław Dumanowski: ?Kuchmistrzostwo?. Inspiracje z najnowszej książki kucharskiej?
- Marek Posłuszny: "Warsztaty i food paring, ale z twardym alkoholem - ciągle temat mało wykorzystany w ofertach gastronomii, a oczekiwany przez gości"
- Jacek Czauderna z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej
Panel dyskusyjny na temat oczekiwań branży od stowarzyszeń: "Jedność branży i słabości. Jak mało potrzeba żeby branża miała moc"
Sala: B2
Dzień drugi (18.05)
Mistrzostwa Polski Flair 2022
Stoisko: B1.22
Konkurs w kategorii otwartej dla członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz miksologów jeszcze nie zrzeszonych.
Pokazy oraz degustacja z ekspertami z zakresu BBQ i Grill
Sala: B2
W ramach tego bloku wypowiedzą się eksperci:
- Polska Izba Produktu Regionalnego: "Produkty regionalne - mali producenci. Jak w restauracji wykorzystać je wręcz marketingowo? Jak i dlaczego warto ich szukać i serwować w swoich restauracjach?"
- Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski: "Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ?"
- Anna Dębska: "Marketing, a właściwie jego brak, w większości miejsc karmiących ludzi"
- Michał Oszczyk: "Czym jest prawdziwa herbata i jak wielką ma moc? Jak wykorzystać jakość tego produktu w gastronomii?"
- Maciej Nowicki: "Warsztaty otwarte fuzji kuchni dawnej i współczesnej - inspiracje, pomysły i praktycznie ich zastosowanie"
- Grażyna Uścińska: "Zioła w kuchni, także te, po których depczemy"
Dzień trzeci (19.05)
Pokazy oraz degustacja z ekspertami z zakresu BBQ i Grill
Sala: B2
W ramach tego bloku zaplanowano:
- Jarosław Uściński: "Food cost - Mechanizm wyliczania kosztów naszych działań od zakupu po sprzedaż"
- Grażyna Uścińska: "Zioła w kuchni, także te, po których depczemy"
- Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski: "Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ?"
- Panel: wino - kuchnia. Dlaczego należy dbać o dobór win do oferty menu?
- Panel: cukiernictwo, desery w każdej restauracji, ale bez cukierników - pomysły i sugestie
- Jarosłąw Uściński i Jacek Czuderna: "Jak panować nad problemami? Jak delegować i jak doceniać? Jak budować jedność zespołu?"
Co więcej, podczas EuroGastro 2022 pojawi się 580 wystawców zgromadzonych na 24 000 m2 PTAK Warsaw Expo.