
The Best Pizza Awards 2025 znowu zagości w Mediolanie!
Już 25 czerwca 2025 roku oczy kulinarnego świata zwrócą się w stronę Mediolanu, gdzie odbędzie się trzecia edycja The Best Pizza Awards. Wydarzenie ponownie zgromadzi światową społeczność pizzaioli z nowymi nagrodami, inspirującymi osobowościami i świeżym spojrzeniem na ewolucję pizzy.
W East End Studios spotka się ponad 500 gości z całego świata - w tym ponad 300 mistrzów pizzy, dziennikarzy i kulinarnych innowatorów, by wspólnie świętować przeszłość, teraźniejszość i przyszłość pizzy.
Jak podkreślają organizatorzy, misją tegorocznej edycji The Best Pizza Awards jest zachowanie tradycyjnej sztuki wypieku pizzy i jednoczesne promowanie innowacji. W globalnym panelu zasiada 512 ekspertów głosujących z 60 krajów.
- The Best Pizza Awards to coś więcej niż tylko ranking. To wspólnota ludzi z całego świata. Ludzi których łączą głęboki szacunek dla tradycji, ale również innowacyjne podejście do pizzy - mówi Cristian Gadau, współzałożyciel The Best Chef i The Best Pizza Awards. - Z dumą ogłaszamy Pizza Talks - platformę inspirujących rozmów z pionierami kulinarnymi, takimi jak Gabriele Bonci i Francesco Martucci, a także gościem specjalnym: Eduardem Xatruch z awangardowej restauracji Disfrutar. Towarzyszyć im będzie grupa wizjonerskich mówców, którzy rozpalą dynamiczne dyskusje o przeszłości, teraźniejszości i przyszłości pizzy - dodaje.
Tegoroczny temat przewodni: Beyond Culture & Origin
Dogłębna analiza ewolucji pizzy - od starożytnych korzeni po współczesne, przełamujące schematy interpretacje.
Pizza Talks
Forum zaplanowane dla liderów w branży pizzy z panelami prowadzonymi przez dziennikarzy kulinarnych.
Masterclassy
Z udziałem Franco Pepe i Amalii Costantini, prezentujące zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne techniki tworzenia pizzy.
Gala The Best Pizza Awards
Ogłoszenie listy Top 100 na rok 2025 oraz wręczenie nagród specjalnych.
Nagrody specjalne:
- The Best Pizza NextGen
- The Best Pizza Margherita
- The Best Fried Pizza
- The Best Pastry Pizza
- The Best Pizza Icon
- The Best Pizza Experience
- The Best Pizza Food Art
- The Best Pizza Science
- The Best Street Pizza
- The Best Pizza Social Media
- The Best Pizza Identity
Po gali odbędzie się Pizza Party z udziałem mistrzów pizzy i szefów kuchni z Włoch, Nowej Zelandii i innych krajów, w tym: Pier Daniele Seu, Floriano Pellegrino, Roberta Esposito i Vaughan Mabee.
Program wydarzenia
Lokalizacja: Spazio Antologico, East End Studios, Via Mecenate 84, Mediolan
- 14:00 - Otwarcie drzwi
- 15:00 - 16:00 - Pizza Talks powered by Sori - Panel 1
Beyond: Culture & Origin - Tradition and Innovation
Goście: Eduard Xatruch z restauracji Disfrutar (Barcelona, Hiszpania), Gabriele Bonci z Pizzarium (Rzym, Włochy), oraz Francesco Martucci z I Masanielli (Caserta, Włochy).
Moderator: Paolo Vizzari
- 16:00 - 17:00 - Pizza Talks powered by Sori - Panel 2
Beyond: Culture & Origin - Experience in Pizza
Goście: Yuichi Ito z Crosta Pizzeria (Makati, Filipiny), Daniele Cason z The Pizza Bar on 38TH (Tokio, Japonia), Javiera Contardo z DOU (Santiago de Chile, Chile) oraz Valeria Zuppardo z Seu Illuminati i TAC (Rzym, Włochy).
Moderator: Luca Iaccarino
- 17:10 - 18:00 - Masterclass: "The Absolute of Fried" ("Absolut Smażenia")
Prezentowany przez: Franco Pepe z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy)
Moderator: Luca Iaccarino
- 18:10 - 19:00 - Masterclass: "100 proc. Sourdough Starter" ("100 proc. Zakwas")
Prezentowany przez: Amalia Costantini z Mater di Amalia Costantini (Fiano Romano, Włochy)
Moderator: Luca Iaccarino
- 19:00 - 20:00 - Powitalny Drink & Aperitivo
- 20:00 - 22:00 - Gala The Best Pizza Awards Gala powered by Molini Pizzuti
Uhonorowanie mistrzów pizzy, którzy kształtują przyszłość pizzy.
- 22:00 - 01:00 - Pizza Party powered by Gourmet House Caviar
Przygotowana przez:
? Pier Daniele Seu - Seu Pizza Illuminati, Rzym, Włochy
? Floriano Pellegrino - Bros, Martina Franca, Włochy (Trzy noże w The Best Chef 2024)
? Roberta Esposito - La Contrada, Aversa, Włochy
? Vaughan Mabee - Amisfield, Queenstown, Nowa Zelandia (Trzy noże w The Best Chef 2024)
? Raffaele i Giuseppe Caporale - Pizzeria Caporale, Neapol, Włochy
? Mirko Pepe - Quattro Quarti-Pizzeria con Cucina, Molfetta, Włochy
? Davide Di Chio - Alterego Pizza Boutique, Andria, Włochy