The Best Pizza Awards 2025 znowu zagości w Mediolanie!

The Best Pizza Awards 2025 znowu zagości w Mediolanie!

Już 25 czerwca 2025 roku oczy kulinarnego świata zwrócą się w stronę Mediolanu, gdzie odbędzie się trzecia edycja The Best Pizza Awards. Wydarzenie ponownie zgromadzi światową społeczność pizzaioli z nowymi nagrodami, inspirującymi osobowościami i świeżym spojrzeniem na ewolucję pizzy.

W East End Studios spotka się ponad 500 gości z całego świata - w tym ponad 300 mistrzów pizzy, dziennikarzy i kulinarnych innowatorów, by wspólnie świętować przeszłość, teraźniejszość i przyszłość pizzy.

Jak podkreślają organizatorzy, misją tegorocznej edycji The Best Pizza Awards jest zachowanie tradycyjnej sztuki wypieku pizzy i jednoczesne promowanie innowacji. W globalnym panelu zasiada 512 ekspertów głosujących z 60 krajów.

- The Best Pizza Awards to coś więcej niż tylko ranking. To wspólnota ludzi z całego świata. Ludzi których łączą głęboki szacunek dla tradycji, ale również innowacyjne podejście do pizzy - mówi Cristian Gadau, współzałożyciel The Best Chef i The Best Pizza Awards. - Z dumą ogłaszamy Pizza Talks - platformę inspirujących rozmów z pionierami kulinarnymi, takimi jak Gabriele Bonci i Francesco Martucci, a także gościem specjalnym: Eduardem Xatruch z awangardowej restauracji Disfrutar. Towarzyszyć im będzie grupa wizjonerskich mówców, którzy rozpalą dynamiczne dyskusje o przeszłości, teraźniejszości i przyszłości pizzy - dodaje.

Tegoroczny temat przewodni: Beyond Culture & Origin

Dogłębna analiza ewolucji pizzy - od starożytnych korzeni po współczesne, przełamujące schematy interpretacje.

Pizza Talks

Forum zaplanowane dla liderów w branży pizzy z panelami prowadzonymi przez dziennikarzy kulinarnych.

Masterclassy

Z udziałem Franco Pepe i Amalii Costantini, prezentujące zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne techniki tworzenia pizzy.

Gala The Best Pizza Awards

Ogłoszenie listy Top 100 na rok 2025 oraz wręczenie nagród specjalnych.

Nagrody specjalne:

  • The Best Pizza NextGen
  • The Best Pizza Margherita
  • The Best Fried Pizza
  • The Best Pastry Pizza
  • The Best Pizza Icon
  • The Best Pizza Experience
  • The Best Pizza Food Art
  • The Best Pizza Science
  • The Best Street Pizza
  • The Best Pizza Social Media
  • The Best Pizza Identity

Po gali odbędzie się Pizza Party z udziałem mistrzów pizzy i szefów kuchni z Włoch, Nowej Zelandii i innych krajów, w tym: Pier Daniele Seu, Floriano Pellegrino, Roberta Esposito i Vaughan Mabee.

Program wydarzenia

Lokalizacja: Spazio Antologico, East End Studios, Via Mecenate 84, Mediolan

  • 14:00 - Otwarcie drzwi
  • 15:00 - 16:00 - Pizza Talks powered by Sori - Panel 1

Beyond: Culture & Origin - Tradition and Innovation

Goście: Eduard Xatruch z restauracji Disfrutar (Barcelona, Hiszpania), Gabriele Bonci z Pizzarium (Rzym, Włochy), oraz Francesco Martucci z I Masanielli (Caserta, Włochy).

Moderator: Paolo Vizzari

  • 16:00 - 17:00 - Pizza Talks powered by Sori - Panel 2

Beyond: Culture & Origin - Experience in Pizza

Goście: Yuichi Ito z Crosta Pizzeria (Makati, Filipiny), Daniele Cason z The Pizza Bar on 38TH (Tokio, Japonia), Javiera Contardo z DOU (Santiago de Chile, Chile) oraz Valeria Zuppardo z Seu Illuminati i TAC (Rzym, Włochy).

Moderator: Luca Iaccarino

  • 17:10 - 18:00 - Masterclass: "The Absolute of Fried" ("Absolut Smażenia")

Prezentowany przez: Franco Pepe z Pepe in Grani (Caiazzo, Włochy)

Moderator: Luca Iaccarino

  • 18:10 - 19:00 - Masterclass: "100 proc. Sourdough Starter" ("100 proc. Zakwas")

Prezentowany przez: Amalia Costantini z Mater di Amalia Costantini (Fiano Romano, Włochy)

Moderator: Luca Iaccarino

  • 19:00 - 20:00 - Powitalny Drink & Aperitivo
  • 20:00 - 22:00 - Gala The Best Pizza Awards Gala powered by Molini Pizzuti

Uhonorowanie mistrzów pizzy, którzy kształtują przyszłość pizzy.

  • 22:00 - 01:00 - Pizza Party powered by Gourmet House Caviar

Przygotowana przez:

? Pier Daniele Seu - Seu Pizza Illuminati, Rzym, Włochy

? Floriano Pellegrino - Bros, Martina Franca, Włochy (Trzy noże w The Best Chef 2024)

? Roberta Esposito - La Contrada, Aversa, Włochy

? Vaughan Mabee - Amisfield, Queenstown, Nowa Zelandia (Trzy noże w The Best Chef 2024)

? Raffaele i Giuseppe Caporale - Pizzeria Caporale, Neapol, Włochy

? Mirko Pepe - Quattro Quarti-Pizzeria con Cucina, Molfetta, Włochy

? Davide Di Chio - Alterego Pizza Boutique, Andria, Włochy