The Best Chef - znamy zwycięzców!
6 listopada 2024 roku w Dubaju odbyło się ogłoszenie laureatów ósmej edycji The Best Chef. Uhonorowano 550 szefów kuchni z 61 krajów. Nie zabrakło polskich akcentów!
Tegoroczne ogłoszenie, kto znalazł się w gronie nagrodzonych przez The Best Chef, odbyło się w Dubaju, wskazując na rosnące znaczenie tego miasta jako kulinarnej stolicy.
Jak podkreślają organizatorzy, na podium znaleźli się szefowie kuchni, których wizjonerskie podejście na nowo zdefiniowało współczesną gastronomię.
Pierwsze miejsce w tegorocznym zestawieniu zajął Rasmus Munk z restauracji Alchemist w Danii. To szef znany z awangardowego podejścia do gastronomii. Zasłynął, łącząc kulinaria z elementami teatru. Światową sławę zapewniły mu kulinarne innowacje oferujące niezwykłe doświadczenia kulinarne.
Drugie miejsce zajął Albert Adri? - szef kuchni hiszpańskiej Enigmy. Przekracza granice, łącząc tworzenie historii z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.
Na trzecim miejscu uplasował się Eric Vildgaard z duńskiej restauracji Jordn?r. Jego dania przypominają dzieła sztuki, w których widać wpływ zaangażowania na rzecz zrównoważonego rozwoju i czystości.
Szefom kuchni, którzy przyczynili się do rozwoju konkretnych obszarów gastronomii przyznano nagrody specjalne.
- The Best (R) Evolution: Albert Adri?, Enigma (Hiszpania)
- The Best Chef Pastry Award: René Frank, Coda (Niemcy)
- The Best New Entry Award: Mei Kogo, Sushi Meino (Japonia)
- The Best Terroir Award: Jaime Rodríguez, Celele (Kolumbia)
- The Best Science Award: Ángel León, Aponiente (Hiszpania)
- The Best Food Art Award: Julien Royer, Odette (Singapur)
- The Best NextGen Award: Michele Lazzarini, Contrada Bricconi (Włochy)
- The Best Dining Experience Award: Vaughan Mabee, Amisfield (Nowa Zelandia)
- The Best Creativity Award: Paco Méndez, COME (Hiszpania)
- The Best Dubai Award: Himanshu Saini, Tr?sind Studio (ZEA)
- The Best Voted by Professionals Award: Ana Roš, Hiša Franko (Słowenia)
- The Best Origins & Future Award: (1) Eva, Lilian, Emilie Rihani, Three by Eva (ZEA) (2) Mohamad, Wassim, Omar Orfali, Orfali Bros (ZEA)
W ramach zmiany w konkursie Best Chef Awards zadebiutował wielopoziomowy system przyznawania noży, zaprojektowany tak, aby oferować bardziej wszechstronne na kulinarną doskonałość. Jak zaznaczają organizatorzy, system ten ocenia szefów kuchni na podstawie wpływu i umiejętności w trzech kategoriach, wyróżniając łącznie 550 profesjonalistów kulinarnych na 6 kontynentach:
- Trzy noże (The Best): 97 szefów kuchni.
- Dwa noże (World-Class): 177 szefów kuchni
- Jeden nóż (Excellent): 276 szefów kuchni
Podczas tegorocznej edycji The Best Chef nie brakowało polskich akcentów. Dwoma nożami wyróżniono Przemysława Klimę z krakowskiej Bottiglierii 1881. Z kolei jeden nóż otrzymał Andrea Camastra - szef restauracji Nuta w Warszawie, Antonio Arcieri z Arco by Paco Pérez w Gdańsku oraz Beata Śniechowska z wrocławskiej restauracji Baba.
Gratulujemy!