Światowy Dzień Hamburgera

Światowy Dzień Hamburgera

Kupimy go nie tylko w barach typu fast-food, ale również w food truckach i eleganckich restauracjach. Hamburger stał się elementarną propozycją  w kartach dań wielu lokali. Doczekał się też swojego święta.

Świat pokochał hamburgery na tyle, że te doczekały sie swojego śwęta. 28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera.

Hamburger to solidna porcja mięsa i warzyw zamknięta w chrupiącej bułce z dodatkiem sosów, które udoskonalają smak dania. Kiedyś dostępny tylko i wyłącznie w barach fast-foodowych. Obecnie można spotkać go w niezliczonej liczbie lokali gastronomicznych, które ścigają się ze sobą na coraz to nowsze pomysły jego przyrządzania.

Tak różnie przygotowywane burgery znajdują swoje miejsce na liście proponowanych dań nawet w eleganckich restauracjach. Kiedyś byłoby to nie do pomyślenia, dziś to dowód na ich wysoką popularność, ale też na pozycję jaką wśród proponowanych dań cieszą się właśnie burgery.

Nie każdy wie, jaka jest ich prawdziwa historia. Wielu sądzi, że wszystko zaczęło się w Stanach Zjednoczonych, a jak było naprawdę?

Hamburger do amerykańskiej kuchni wprowadzony został przez niemieckich imigrantów.  Jego nazwa wywodzi się od befsztyka po hambursku, czyli kotleta z siekanej wołowiny.

Po raz pierwszy hamburgera przygotowano w 1838 roku, ale pierwsza prasowa wzmianka o "Hamburg steaku" została opublikowana dopiero 50 lat później.

Prawdziwa rewolucja nastąpiła na początku XX wieku, kiedy to właściciel teksańskiego baru zaproponował swoim gościom kotlet na grzance z sałatą, musztardą oraz majonezem.

W 1903 roku podano pierwszego hamburgera w bułce, a w 1921 roku powstała pierwsza restauracja, w której serwowano głównie tego typu dania.

Klasyczny hamburger jest mało wyszukany. To bułka z wołowym kotletem, czasem plasterkiem sera czy bekonu oraz warzywami - sałatą, pomidorem, cebulą. Smak wzbogaca keczup lub specjalny sos. Sekretem jest oczywiście dobrej jakości mięso.

Coraz częściej kucharze eksperymentują z dodatkami, serwując go np. z jajkiem sadzonym lub serami pleśniowymi. Można też spotkać się z wieloma odmianami hamburgera. Choćby przygotowywany z dodatkiem żółtego sera cheeseburger. Podobnie przyrządzony jak hamburger i podany w bułce kotlet z kurczaka bywa nazywany chickenburger, zaś z ryby - fishburger.