Składka zdrowotna: jak uniknąć dopłaty za 2024 rok
Przedsiębiorcy korzystający z ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, którzy przekroczyli ustawowe limity, zapłacą blisko 7 tys. zł więcej za cały ubiegły rok. Jeśli przychód w grudniu przekroczył 60 tys. zł lub 300 tys. zł, to restaurator będzie musiał dopłacić odpowiednio ponad 3,3 tys. zł lub ponad 6,7 tys. zł składki za 2024 rok. Jak tego uniknąć?
Przedsiębiorcy, w tym restauratorzy i właściciele biznesów gastronomicznych opłacający ryczałt ewidencjonowany mogą wpaść w wyższy próg składki zdrowotnej za cały 2024 rok. W praktyce oznacza to konieczność dopłaty wynoszącej 3,3 tys. zł lub nawet 6,7 tys. zł składki.
Sytuacja ta nie dotyczy jednak przedsiębiorców na skali PIT ani liniowym PIT, którzy opłacają składkę zdrowotną od dochodu i liczą ją według zupełnie innych zasad.
Co należy zrobić, aby nie przekroczyć progu?
Składka zdrowotna bez dopłaty na koniec roku jest możliwa, jeżeli podatnik w bieżącym roku uzyska przychody na podobnym poziomie co w roku poprzednim. Z przywileju opłacania uproszczonej składki zdrowotnej mogą korzystać podatnicy, którzy w poprzednim roku prowadzili działalność przez pełny rok kalendarzowy, czyli od 1 stycznia.
Eksperci podpowiadają, że, przedsiębiorcy na ryczałcie powinni przede wszystkim skontrolować wysokość swojego przychodu, tak aby nie musieli dopłacać składki zdrowotnej. Jedną z ważnych nowych wytycznych, które należy uwzględnić są również zmiany w składce od środków trwałych, które wejdą w życie od 1 stycznia 2025 roku.