Sezon lekkości czas zacząć

Sezon lekkości czas zacząć

Ostatecznie pożegnaliśmy się ze wszelkimi oznakami zimy i bierzemy głęboki wdech ciepłym, wiosennym powietrzem. Nie jest to zwykłe powietrze - jest ono przepełnione zapachami kwitnących drzew, promieni słońca oraz? aromatycznych dań, serwowanych w otwartych już ogródkach restauracyjnych! Nadchodzi niezwykle smaczny czas w roku!

Mnogość smaków oferowanych przez lokale gastronomiczne w wiosenno-letnim okresie jest trudna do wyobrażenia, a to wszystko za sprawą świeżych lokalnych produktów. Czas sprowadzania wielu składników się kończy, ponieważ pod ręką mamy to, co nasze. I są to zarówno warzywa, jak i owoce, chętnie używane jako dodatek lub główny temat dania czy deseru. Za sprawą długich ciepłych dni więcej czasu spędzamy poza domem, ciesząc się tym, co oferuje nam miasto.

Smak młodości

Przechodząc przez targowisko, w oczy rzuca się szeroka paleta kolorów, tworzona przez świeże, młode warzywa. Wiosna jest czasem, kiedy nasze organizmy spragnione są witamin i tego niesamowitego smaku nowalijek. Chrupiąca rzodkiewka, botwinka czy sałata z pewnością są dobrym wyborem jako dodatek do wiosennych śniadań, brunchów, lunchów i sałatek. Pojawia się również idealny dodatek do dań głównych - szczaw, będący niezwykle uniwersalnym składnikiem. To samo tyczy się warzyw gruntowych, takich jak marchewka, buraki, seler czy korzeń pietruszki. Oczywiście, co ważne, trzeba mieć na uwadze pochodzenie nowalijek. Wiele z nich, kupowanych z niepewnego źródła i za cenę nadzwyczaj niską, traktowanych jest sztucznymi nawozami, a podając gościom te świeże cenne źródła witamin i minerałów, warto jednak zaopatrzyć się w produkty jak najbardziej naturalne. Zaufany dostawca to nie tylko wspieranie lokalnych upraw, ale także pewność, że warzywa, owoce czy zioła (bo o nich też należy pamiętać) są dobre jakościowo, zdrowe i na pewno będą smakować gościom.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<