Restaurant Week: Co proponują debiutanci z Poznania?

Restaurant Week: Co proponują debiutanci z Poznania?

Restaurant Week wystartował już wczoraj - 23 marca i potrwa do 10 kwietnia. To doskonała okazja do poznania nowych restauracji i smaków #SpozaKarty. Festiwal trwa niemal trzy tygodnie, a do odwiedzenia jest rekordowe 400 topowych restauracji, z czego do odkrycia - kilkadziesiąt debiutów.

Why Thai Food&Wine

W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Położona w sercu miasta, przy ul. Kramarskiej 7, restauracja Why Thai zaprasza na najlepsze smaki Azji. W festiwalowym menu B na Gości czekają sajgonki z mango, ogórkiem, tajską kolendrą, makaronem oraz sosem kolendrowo-miętowym; polędwiczka wieprzowa z woka z grzybami shitake, jarmużem, imbirem, chili oraz ryżem jaśminowym, a także panna cotta aromatyzowana tonką, podawana z yuzu oraz miętą. W menu A Chef poleca grillowanego kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca, prażoną szalotką, kolendrą w orientalnym massaman curry. Na deser perełki tapioki w mleczku kokosowym podawane z kremem z pieczonej cytryny oraz tajską bazylią.

Magazyn Food Concept

To miejsce dla tych, którzy uwielbiają się dzielić. Restaurację znajdziecie przy ul. Księcia Mieszka I 1, na poznańskich Winogradach. Ich menu zaskakuje, ponieważ w formule 3 dań, Restauracja przygotowała aż 5 różnych pozycji, w każdej z wersji, bezmięsnej i mięsnej. Na starcie możecie zachwycić się podpłomykiem, który w różnych wariantach dostępny jest zarówno w menu A, jak i w menu B. Dalej spróbujecie szpinaku z gruyer, orzechami, białą rzodkwią, potem raclette z ziemniakiem i perłową cebulką a następnie, w zależności od wybranego menu, spróbujecie boczniaka z cytryną i kolendrą w menu A lub cielęciny z anchois w menu B. Zwieńczający kolację deser zaskoczy Was kwaśnym jabłkiem z miodem, migdałami, orzechami i cynamonem z wanilią.

Rzemieślnicza

Restauracja znajduje się w tym samym budynku co znany i lubiany przez poznaniaków klub TAMA. Zaraz po przekroczeniu progu należy udać się na prawo, aby odkryć niesamowitą kuchnię Rzemieślniczej. W bezmięsnym menu A na starcie posmakujecie zupy serowej z sera pasterskiego z czosnkiem niedźwiedzim, na danie główne Restauracja uraczy Was ravioli ze szpinakiem i orzechami włoskimi, podanymi z sosem truflowym a na deser spodziewać się możecie prawdziwego sycylijskiego cannoli z kremem limonkowym. Co znajdziemy w menu B? Poza serową zupą posmakujecie ravioli z chorizo, masłem pomidorowym i polskim parmezanem oraz wspomniane już cannoli z chrupiącymi pistacjami i płatkami kwiatów.

W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu: https://bit.ly/3tlmKiN. Pamiętajmy, że każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week, jest przewidziana na 90 minut. Na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl

Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.