Paweł Salamon przewodniczącym jury Kulinarnego Pucharu Polski

Paweł Salamon przewodniczącym jury Kulinarnego Pucharu Polski

Paweł Salamon zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski z roku 2016 będzie przewodniczył jury tegorocznej, 20. edycji tego konkursu.

Paweł Salamon pochodzi z Gorzowa Wlkp. Ukończył tam szkołę gastronomiczną. Pierwsze kroki w zawodzie kucharza stawiał w restauracji Don Vittorio. Pracował też w Pałacu Wiejce. Przez kilka lat był szefem kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurants. Obecnie pełni tę funkcję w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort.

W 2016 roku wywalczył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku - Konkursie Kulinarnym im. Rafała Jelewskiego. To zwycięstwo dało mu nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który zdobył wraz z uczniem Maciejem Pisarkiem. Broniąc tytułu rok później, drużyna zajęła drugie miejsce.

Zdobywca nagród

Niemalże od początku swojej kariery zawodowej zdobywał laury na konkursach kulinarnych. Zajął m.in. pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym "Owoce morza" w Bydgoszczy, drugie w Mistrzostwach Polski z potraw z Dorsza w Gdyni. W 2002 r. wraz z reprezentacją Polski rywalizował podczas targów GASTE w Lipsku, gdzie zdobył brązowy medal w konkursie kulinarnym.

Co więcej, czterokrotnie otrzymał prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym przewodniku Gault & Millau, dwukrotne uczestniczył w Go?t de France.

Edukacja młodych kucharzy

Co ciekawe, Paweł Salamon zajmuje się również edukacją młodych pokoleń kucharzy. Jest nauczycielem przedmiotów zawodowych w ZSG Gastronomik w Gorzowie Wlkp. Swoich podopiecznych przygotowywał do kilkunastu konkursów kulinarnych w kraju.

W roku 2016 został powołany przez Ministra Edukacji Narodowej do ścisłego grona ekspertów w rozwoju systemu edukacji zawodowej przez najbliższe lata.

Co, oprócz obiektywnych kryteriów, będzie dla niego najważniejsze w ocenianiu dokonań zawodników?

- Kulinarny Puchar Polski jest  najbardziej prestiżowym i wymagającym konkursem w naszym kraju. Dobór jurorów nie jest przypadkowy, a ich kompetencje sprawiają że zawodnicy powinni zaprezentować największy swój kunszt. Każda edycja jest nowa historią i nowym spojrzeniem na aktualny poziom który reprezentują kucharze w naszym kraju, zarówno osobisty jak i kulinarny - mówi Paweł Salamon.

- Ocenie podlega wiele płaszczyzn które zawarte są w regulaminie KPP. Te fundamentalne oceny sprawiają transparentny i obiektywny wynik za pracę Szefa jak i jego pomocnika. Start w KPP jest swego rodzaju szansą i wyjątkowym doświadczeniem, sam wiem jaką musiałem pokonać drogę, aby dostać się do tego grona a dziś stanąć w tym miejscu, w którym jestem. Dla mnie jest to spełnieniem zawodowych marzeń, czynić honory Przewodniczącego KPP - podkreśla.

Jak sam mówi, wszystkim nominowanym, a szczególnie Szefom zespołu, życzy dobrego planu na najbliższe trzy miesiące, systematycznej pracy na treningach i szerokiej prospektywny podczas konstruowania swojego kulinarnego obrazu który nam przedstawią podczas finałowej batalii, która zostanie rozegrana 26 i 27 września, podczas targów POLAGRA.