
Opłata serwisowa w cukierniach stanie się normą?
Łukasz Smoliński, prezes Deseo, poinformował o wprowadzeniu opłaty serwisowej w swoich cukierniach. Co więcej, jego zdaniem płacenie za obsługę w lokalach stanie się wkrótce standardem na całym rynku gastronomicznym.
"Od kilku dni, przy zamówieniach obsługiwanych na miejscu, wprowadziliśmy opłatę serwisową w wysokości 5% wartości rachunku. Od razu napiszę, że jeżeli macie uwagi do naszego serwisu, możecie odmówić naliczenia tej opłaty!" - czytamy w komunikacie.
"Na pocieszenie napiszę, że jak na razie średnia wartość serwisu doliczanego do rachunku za konsumpcję na miejscu wynosi za ostatnie dni zawrotne 3 zł, więc nie zbiedniejecie;)" - napisał w poście na jednym z portali społecznościowych.
Co więcej, Łukasz Smoliński przewiduje, że opłaty serwisowe, niedługo staną się standardem:
"Niestety musimy się wszyscy przyzwyczaić, że Obsługa w lokalu nie jest za darmo, a serwis już bądź w ciągu bardzo krótkiego czasu stanie się w Polsce standardem. W restauracjach już się stał" - dodał.
"Jest to moja decyzja i ponoszę za nią osobistą odpowiedzialność. Wierzę jednak, że robię to dla dobra nas wszystkich - zespół już się trzęsie, że będzie się musiał jeszcze bardziej spinać, bo za ich pracę musicie dodatkowo płacić, nawet symbolicznie, ale jednak, a moim celem jest doskonalenie Waszych doświadczeń z wizyty w DESEO" - podsumował.