
Nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy
Restauracja PAM PAM to kwintesencja kuchni premium. Została stworzona przez małżeństwo Paulinę i Andrzeja Piliszek. Lokal łączy polską tradycję z akcentami śródziemnomorskimi.
Menu oparte jest na najwyższej jakości składnikach. Zaspokoi gusta oraz dopieści podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. Eleganckie i ponadczasowe wnętrza stanowią wyraz dobrego stylu oraz wyczucia smaku.
PAM PAM tworzą przede wszystkim wyjątkowe osoby - prawdziwi pasjonaci kulinarni, którzy kochają ludzi i dobre jedzenie. Miejsce cechują przede wszystkim niebanalne smaki wykwintnych dań szefa kuchni - Pawła Rumowskiego, wysokiej klasy obsługa kelnerska z dużym doświadczeniem somelierskim, starannie zaprojektowane wnętrze w stylowej kamienicy i niepowtarzalna atmosfera budowana przez cały zespół PAM PAM.
Nowa restauracja to eleganckie i przytulne miejsce, sprzyjające spotkaniom towarzyskim i biznesowym. W PAM PAM znajdują się dwie sale, które pomieszczą łącznie ok. 30 osób w formie zasiadanej.
Restauracja PAM PAM mieści się w samym sercu Warszawy, przy ulicy Emilii Plater 9/11, na parterze kamienicy. Dla gości lokalu restauracja oferuje miejsca parkingowe. Nowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiło się pod koniec roku 2018.
Kamienica, w której zlokalizowana jest restauracja powstała w latach 90. XIX wieku. Należała do rodziny Wittów, ówcześnie bardzo znanych i szanowanych przedsiębiorców. W budynku był zakład produkcyjny, w którym wytwarzano precyzyjne przyrządy laboratoryjne, przyrządy do sterylizacji, armaturę łazienkową i piece kąpielowe. Nad fabryką funkcjonowały apartamenty właścicieli. Do dzisiaj na klatce schodowej można zobaczyć zdjęcia fundatorów budynku, a na największej ścianie zachował się mural, będący reklamą firmy, pochodzący jeszcze sprzed I wojny światowej.
Obecnie w kamienicy prowadzony jest hostel Witt, należący do potomków Adolfa Witta.
O smak i recepturę każdej potrawy w restauracji dba szef kuchni - Paweł Rumowski. Jego nieposkromiona kulinarna wyobraźnia pozwoliła stworzyć autorskie menu, które zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia. W kuchni koncentruje się on na prostocie, świeżości i najwyższej jakości produktu.
Paweł Rumowski swoje zawodowe doświadczenie zdobywał w jednych z najlepszych hoteli i restauracji w Polsce. M.in. w restauracjach Amber Room i Art Déco, w pięciogwiazdkowym Hotelu SPA Dr Ireny Eris w Polanicy Zdroju czy prestiżowym Hotelu The Westin w Warszawie. W przewodniku Poland 100 Best Restaurants Awards został wybrany najlepszym szefem kuchni roku 2015 regionu południowo-zachodniego.
Paweł Rumowski gotuje zgodnie z maksymą "Gotowanie jest jak rodzina. Należy podchodzić do niego z miłością i szacunkiem albo nie podchodzić wcale".
W menu restauracji znajdują się wykwintne przystawki i dania główne. Z przystawek można znaleźć między innymi tatar wołowy przygotowany z najwyższej jakości polędwicy wołowej z dodatkiem aromatycznych grzybów, włoskiej słoniny lardo, żółtka, sera bursztyn, kaparów oraz żelu z pietruszki.
Dla wegetarian znajdzie się delikatne i mocno kremowe risotto z dodatkiem karczochów, świeżych grzybów i aromatyzowanych trufli.
Fani sałat mogą skosztować świeżego mixu sałaty rzymskiej z pomidorkami, kaparami, anchois, kurczakiem lub krewetkami w subtelnym sosie Cesar z tabasco i dodatkiem parmezanu.
Dla smakoszy mącznych dań restauracja serwuje pierożki cielęce ze szpinakiem.
Z dań głównych restauracja oferuje między innymi comber z sarny z puree z buraków, karmelizowaną cebulą, aronią i kaszą gryczaną, troć z porem confit, gryką, kawiorem z łososia i veloute z owoców morza czy pierś kaczki confit z czerwoną kapustą, topinamburem, żurawiną i gnocchi z sera ricotty.
W PAM PAM można spróbować także wybornych deserów w postaci musu baileys z karmelizowanymi bananami i lodami espresso albo crumble gruszkowe z kruszonką cynamonową i lodami jogurtowym.