Najdroższe restauracje Europy

Najdroższe restauracje Europy

Eksperci z branży turystycznej sprawdzili, w których europejskich restauracjach zjemy najtańszy, a w których najdroższy posiłek. W ramach analizy uwzględniono także ceny w lokalach gastronomicznych w Polsce.

Ranking portalu FerryGoGo pokazuje, jak wygląda sytuacja, uwzględniając europejskie rynki. W których miastach zapłacimy najwięcej za dania w restauracji?

Eksperci wzięli pod lupę 36 krajów, aby przeanalizować ceny posiłków dla dwóch osób w restauracjach średniej klasy. W efekcie obliczono średni koszt posiłków złożonych z trzech dań w przeliczeniu na euro. Średnia europejska wyniosła 56 euro.

W zestawieniu nie zabrakło Polski. Jak wypadamy na tle Europy? Wyliczono, że średnia cena dwuosobowego obiadu wynosi 37,34 euro, tym samym Polska znalazła się na siódmej pozycji od końca, plasując się w gronie najtańszych krajów w Europie. Średnie ceny w Warszawie wyniosły natomiast 46,99 euro.

Niższe koszty posiłków można spotkać, podróżując do Bułgarii i Serbii, gdzie średnie ceny wynoszą odpowiednio 35,87 i 34,15 euro. Z kolei najniżej w rankingu znalazły się Białoruś, Bośnia i Herzegowina, Macedonia Północna oraz Ukraina, gdzie ceny nie przekraczają 30 euro, a w Ukrainie dwuosobowy posiłek to koszt średnio 22,77 euro.

Zestawienie dziesięciu krajów najtańszych pod względem posiłków w restauracjach zamyka Słowacja, w której cena trzydaniowego obiadu dla dwóch osób wyniosła 40 euro. To kwota wyliczona również na podstawie cen w lokalach w Czarnogórze i Portugalii.

Jak podają eksperci FerryGoGo, w centrum rankingu uplasowały się Węgry, Słowenia, Hiszpania, także Grecja, gdzie średnia cena za obiad dla dwóch osób wynosi 50 euro. Posiłek dla dwojga w Chorwacji i na Litwie to koszt ponad 50 euro. Z kolei między 60 a 70 euro trzeba liczyć, chcąc zjeść dwuosobowy posiłek w Łotwie, Estonii, Niemczech, Francji, Włoszech, Austrii, na Malcie i w Holandii.

Numerem jeden wśród najdroższych krajów w Europie pod względem cen w lokalach gastronomicznych została w tym przypadku Szwajcaria. Za trzydaniowy posiłek dla dwóch osób trzeba zapłacić średnio 113,49 euro.

Ponadto na podium znalazły się Dania i Norwegia. Średnie ceny dwuosobowego obiadu w tych krajach wynoszą odpowiednio 100,00 i 87,49 euro. Dalsze miejsca w najdroższej dziesiątce należą do Luksemburga, Belgii, Irlandii Finlandii, Wielkiej Brytanii i Szwecji, gdzie koszt posiłku dla dwóch osób wynosi między 70 a 80 euro.