Mistrz Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024
Tytuł Mistrza Kulinarnego Grand Prix Wrocławia 2024 zdobył Łukasz Budzik - szef kuchni restauracji Między Mostami. Nagrodą jest staż w restauracji wyróżnionej gwiazdkami Michelin w Sztokholmie!
Odbył się finał tegorocznego konkursu Kulinarne Grand Prix Wrocławia 2024. Tytuł Mistrza Kulinarnego zdobył Łukasz Budzik z restauracji Między Mostami. Uczestnicy wykazali się umiejętnością wykorzystania regionalnych produktów w autorskich daniach. Nagrodą dla najlepszego szefa kuchni w mieście jest dwutygodniowy staż w restauracji Etoille w Sztokholmie, wyróżnionej jedną czerwoną i jedną zieloną gwiazdką Michelin.
Kulinarne Grand Prix Wrocławia to konkurs, który promuje lokalnych szefów kuchni i regionalne produkty. Tegoroczna edycja zgromadziła 14 uczestników, z których czterech dotarło do finału. Finaliści musieli przygotować autorskie dania główne z wykorzystaniem lokalnych produktów, takich jak pstrąg.
Jury, pod przewodnictwem Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce, oceniało dania finalistów na podstawie jakości, smaku oraz sposobu podania. W skład jury weszli także Jonas Langerström, szef kuchni z gwiazdką Michelin, Adam Pawłowski, międzynarodowy sommelier, oraz przedstawiciele miasta - Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia, i Alfred Wagner, prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.
Drugie miejsce i tytuł Wicemistrza Kulinarnego zdobył Yassin Bugajny z Restauracji Wierzbowa 15, a na trzecim stopniu podium stanął Wojciech Janowicz z Campo Modern Grill. Z kolei Volodymyr Savczenko z Restauracji Tarasowa otrzymał wyróżnienie.
Gratulujemy!