Międzynarodowy Dzień Whisky
W dniu 27 marca obchodzimy święto złotego trunku - whisky. Istnieje ono od 2008 roku, a jego oficjalne obchody zostały zainaugurowane rok później podczas Festiwalu Whisky w Holandii.
Whisky to napój powstały z destylacji zacieru zbożowego, poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. W języku gaelickim oznacza "wodę życia". Mimo że kojarzony jest przede wszystkim z krajami anglosaskimi, znanym producentem trunku jest także Japonia.
To alkoholowy klasyk, który cieszy się niesłabnącą popularnością, dlatego warto uwzględnić go, projektując kartę alkoholi. To trunek zarówno dla wytrawnych koneserów, jak i osób, które pragną poszerzyć swoje horyzonty w zakresie nowych smaków.
W Międzynarodowym Dniu Whisky ludzie składają hołd tym, którzy sprawili, że whisky stała się popularna w branży. Przyjmuje się, że w tym dniu proponuje się napój osobom, które nigdy wcześniej go nie próbowały. Wykorzystuje się w tym celu głównie nowe możliwości degustacji, przykładowo jako jeden ze składników wielu potraw. Święto jest doskonałą okazją do spotkania w gronie rodziny lub znajomych w ulubionym barze lub restauracji sewującej ten napój.