Kulinarny Rajd Mistrzów 2024 - wyniki
25 października 2024 roku w Haston City Hotel we Wrocławiu odbyła się 12. edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Kto został zwycięzcą?
Uczestnicy tegorocznej odsłony konkursu mieli za zadanie przygotować przystawkę oraz danie główne w ośmiu porcjach.
Produktami obowiązkowymi w przystawce był filet z jesiotra, boczek wędzony bez żeber oraz orzechy włoskie łuskane. Z kolei w przyrządzenia dania głównego każda z dwuosobowych drużyn musiała uwzględnić comber z jelenia bez kości, dowolne grzyby leśne suszone, a także kapustę zieloną lub włoską.
Pierwsze miejsce zajęli Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski z Hotelu Fabryka Wełny&SPA w Pabianicach. Na drugim miejscu podium uplasowali się Paweł Błaszczyk i Krzysztof Horobiowski z Restauracji Forum Kulinarne we Wrocławiu. Miejsce trzecie zajęli Mariusz Wolski i Artur Gosz z Hotelu Kozi Gród w Pomlewie.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało jury w składzie: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz, Mateusz Jarosławski oraz Karol Okrasa, który wystąpił nie tylko w roli jurora, ale także prowadzącego.
Ponadto poznaliśmy wyniki IX edycji Wrocławskiego Kulinarnego Rajdu Młodych Mistrzów. Na pierwszym stopniu podium uplasowały się Anastazja Bagińska i Nikola Szoldra z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie. Drugie miejsce zajęli Milena Piwowar i Przemysław Soszyński z Zespołu Szkół nr 2 im. Jana Wyżykowskiego w Lubinie. Trzecie miejsce zajęły Gabriela Gacek i Karolina Przedpełska z Zespołu Szkół nr 1 w Świdnicy.
Wyróżnienie otrzymały Jadwiga Gran oraz Natalia Krawczyk z Publicznej Szkoły Gastronomicznej HO-GA we Wrocławiu.
Gratulujemy!