
Kulinarne propozycje jesiennych nowości
Nova Wola, restauracja zlokalizowana na pierwszym piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw - The HUB, na Rondzie Daszyńskiego przedstawia swoje sezonowe nowości. W menu znalazły się m.in. rozgrzewające zupy, dobrze znane, staropolskie dania w nowych odsłonach, a także wyjątkowe jesienne desery.
Otwarta rok temu restauracja Nova Wola zachęca gości do skosztowania prawdziwej polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie. Za dania bazujące wyłącznie na najwyższej jakości składnikach pochodzących od lokalnych dostawców odpowiada Paweł Suchenek - szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem.
- Wraz ze zmieniającymi się porami roku, nasze menu także ulega zmianie. Nie inaczej jest w trakcie panującej już jesieni. Tym razem w karcie znajdziemy więcej propozycji, które będą przede wszystkim pożywne i rozgrzewające. Zaproponowane dania kojarzą się głównie z chłodniejszymi dniami oraz nawiązują do smaków kojarzących się z ciepłem domowym. Jestem przekonany, że nowości z pewnością przywołają wiele fantastycznych wspomnień - informuje Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.
Jesienne smaki
W nowej karcie restauracji znalazło się wiele propozycji nawiązujących do jesiennej aury. W karcie umieszczono zarówno pożywne dania, jaki i te lżejsze, wegetariańskie. Mowa między innymi o kremie z topinamburu z oliwą truflową i trybulą oraz wyrazistej sałatki z buraków z kozim serem, figą, orzechami włoskimi i winegretem to opcje, które zadowolą fanów kuchni bezmięsnej. Wśród nowości znalazły się także staropolska grochówka z majerankiem, cebulą, boczkiem, czosnkiem i natką pietruszki oraz smażona kaszanka z cebulą i jabłkiem.
Czas na dania główne! Szef kuchni Paweł Suchenek serwuje filety z ryb - łososia z duszonym porem, sosem maślanym i ziemniakami confit oraz jesiotra ze skorzonerą, brokułem, boczniakiem i sosem maślanym. Są też te potrawy, które niezmiennie nawiązują do kuchni staropolskiej. Mowa o golonce z pieca z purée ziemniaczanym i zasmażaną kapustą z boczkiem oraz kulebiaku z jagnięciny z grzybami leśnymi, szpinakiem i sosem tymiankowym. Dla zwolenników lżejszych dań przygotowano natomiast gołąbki wegetariańskie z warzywami, kaszą gryczaną i sosem z pieczonej papryki z pomidorami. Szef kuchni zaproponował także jesienne desery, wśród których znalazły się klasyczne czekoladowe ciasto W-Z z kremem i powidłami śliwkowymi oraz marcinek ? kruche ciasto z kremem śmietankowym i migdałami.
Nowe menu obowiązuje od 25 października br.