Kukurydziane Inspiracje - finał
29 listopada 2024 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Piaseczna odbył się finał drugiej edycji konkursu Kukurydziane Inspiracje. Zwycięzców wyłoniono sposród pięciu zespołów ze szkół gastronomicznych.
Do udziału w konkursie Kukurydziane Inspiracje przystąpili uczniowe ze szkół gastronomicznych z Brzostowa, Częstochowy, Kielc, Ostrołęki i Warszawy.
Zadaniem Konkursu było przygotowanie zupy i drugiego dania zawierających minimum 70 proc. kukurydzy. Finaliści zaprezentowali nie tylko wysoki poziom techniczny i umiejętności praktyczne, ale także kreatywność przy wykorzystaniu kukurydzy w przygotowanych daniach.
Pierwsze miejsce zajęli Leon Tyrała i Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Na drugim stopniu podium uplasowały się Maja Grubich i Oliwia Wegner z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie. Trzecie miejsce zajęli Adam Pawłowski i Karolina Walczak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce
Konkurs wpisuje się w działania promujące spożycie kukurydzy prowadzone od lat przez Polski Związek Producentów Kukurydzy w ramach Funduszu Promocji Zbóż. Celem tych działań jest zwiększenie konsumpcji kukurydzy i produktów pochodzących z jej przetwórstwa, mąki, grysu, kaszy, pop-cornu, a także kukurydzy cukrowej - podkreślają organizatorzy.
Producentom kukurydzy zależy także na wyeksponowaniu wartości odżywczych i zdrowotnych kukurydzy, a także zwiększeniu atrakcyjności smakowej i wizualnej dań z kukurydzy.
Gratulujemy!