Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie
Warszawska restauracja Klonn zaprasza do odwiedzin wielbicieli tradycji z nowoczesnym twistem. Miłość do rodzimych tradycji podkreśla sztuka młodychpolskich artystów.
Restauracja Klonn położona jest przy Parku Ujazdowskim, w drodze do Centrum Sztuki Współczesnej, obok Instytutu Teatralnego oraz Parku Łazienkowskiego. Lokalizacja z historią w tle motywuje szefa kuchni - Adama Anikiela, aby sięgać głęboko do polskich tradycji. Czerpiąc z dziedzictwa kulinarnego naszej kultury, bazując na wspomnieniach z dzieciństwa i wszystkim nam dobrze znanych smakach, stawia na nowe techniki i proponuje gościom własną interpretację współczesnej kuchni polskiej.
Twórcą Klonnu jest Mirosław Nizio, mecenas kultury, architekt i autor m.in. projektu wystawy stałej Muzeum Powstania Warszawskiego czy współtwórca Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Mirosław Nizio pomysłodawcą miejsca i odpowiada za jego narrację. To on selekcjonuje prace polskich artystów, które prezentuje w przestrzeni lokalu. Ekspozycja zmienia się co kilka miesięcy, za każdym razem wkomponowując dzieła w wystrój sali i nastrój panującej pory roku.
Podstawą każdego dania jest produkt. Adam Anikiel wybiera sezonowe warzywa i owoce, na podstawie których przygotowuje kartę, zmieniając dania co kilka tygodni. Koniec roku w restauracji Klonn oznacza dostępność polskiej dziczyzny, wołowiny, grzybów, dyni oraz staropolskich owoców i warzyw, takich jak rokitnik czy topinambur, które szef kuchni łączy z leśnymi ziołami i egzotycznymi smakami, np. miso lub kolendrą.
Kompozycje dań dopełniają wina.
- Wino i jedzenie powinny tworzyć doskonale zgrany duet. Jedno bez drugiego potrafi oczywiście opowiedzieć interesującą historię, ale ich odpowiednie połączenie sprawia, że jesteśmy świadkami opowieści, której słuchamy z zapartym tchem. Dlatego staramy się tworzyć kompozycje zaskakujące i niebanalne. Karta win jest odpowiednio do tego stworzona. Zawiera zarówno klasykę, jak i współczesne trendy. Zdecydowaną większość etykiet oferujemy również na kieliszki, co sprawia, że kompozycji pairingowych z tym samym daniem możemy zaoferować naprawdę wiele. Jest to ciekawa przygoda zarówno dla nas, jak i dla gości - opowiada Paulina Ostrowska, head sommelierka Klonn.