
Kuchnia dworska zachwyciła po raz kolejny
8 czerwca, w ramach XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, odbyła się VI edycja konkursu Kuchni Dworskiej i Myśliwskiej. Całość odbyła się w Chęcicach na Podzamczu.
Konkurs odbył się zarówno dla uczniów szkół gastronomicznych, jak i dla profesjonalistów. W jury zasiedli: Waldemar Hołówka, Jean Bos, Jakub Wolski, Marcin Soból, Piotr Szczygielski, Krzysztof Kowalski, Janusz Garncarczyk, Tomasz Krake oraz Sylwia Rogowicz.
Jako pierwszy, w godzinach porannych, odbył się konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych. Pierwsze miejsce zdobyły Wiktoria Kowalska i Kinga Garbat z Zespółu Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach, drugie miejsce wywalczyły Zlata Dubovik, Khrystyna Iwaniuk z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Kielcach, natomiast na trzecim miejscu znaleźli się Adam Łodej i Iwo Nowacki z Zespółu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Godziny popołudniowe przeznaczone były na rywalizację profesjonalistów. Musieli oni przygotować dania, w których głównymi składnikami była dziczyzna. Najlepsi okazali się Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki z Hotelu H15 Boutique w Warszawie. Na drugim miejscu stanęli Szymon Pitera i Maciej Udziakiewicz - zespół z Restauracji Folk w rzeszowskim Hotelu Bristol. Na trzecim miejscu uplasowali się Maciej Kubiak i Franciszek Wachowiak z Hotel Platinum Residence w Poznaniu.
Zdobywcy pierwszego miejsca mają prawo do wystartowania w tegorocznym Kulinarnym Pucharze Polski.
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
zdj. fb Euro-Toques Polska